"Halt and Catch Fire" ("Спри и се запали")

 

Скрита команда в някои системи, която инструктира процесора да започне да прави безсмислени изчисления, използвайки максималния си капацитет. Крайният резултат е самоунищожение на хардуера, макар обикновено да не се стига до пожар, а само до прегряване.

 

Можем да се съгласим, че наистина добрите истории в съвременното кино са по-лесни за откриване в сериалите, а не в пълнометражните филми. Достатъчно е да погледнем към по-скоро посредствените и играещи на сигурно холивудски блокбастъри и сериалите на HBO и AMC. В случай че предпочитате Breaking Bad, The Walking Dead, Mad Men, House of Cards или True Detective пред Transformers и Fast & Furious, то Halt and Catch Fire определено ще ви допадне. Това обаче е само началото. Имайки предвид къде четете това, шансът да сте технологичен ентусиаст, без значение в каква степен, е огромен. Именно затова новият сериал на Кристофър Кентуел и Кристофър Роджърс има шанс да се превърне в повече от поредната добра продукция. Halt and Catch Fire е пристрастяваща комбинация от хардуер, софтуер, бизнес, драма, романтика, секс и юридически проблеми, които водят до създаването на първия лаптоп в историята.

 

Сюжетът накратко

1983 г. Cardiff Electric е неособено голяма тексаска софтуерна компания, която предпочита да играе на сигурно и продава скучен бизнес софтуер, без да се вълнува от потребителския сегмент, който и без това е далеч по-малък, отколкото в момента. Джо Макмилън е златно маркетинг момче, току-що напуснало тогавашния гигант IBM. Кодът и хардуерът не са силните му страни, но вероятно би успял да продаде и пясък на арабите. След няколко събития, които няма да споделя, Cardiff Electric успява да пресъздаде BIOS-а на IBM, което води до сериозни юридически проблеми за компанията.

Вместо да се предаде, Макмилън убеждава един от големите шефове, Джон Бозуърт (типичен тексасец, криещ добър характер под каубойския си акцент и голямото его), че Cardiff има шанс да направи революция в PC сегмента, произвеждайки първия лаптоп под 15 паунда (6.8 кг.). Това дава началото на дълга поредица от успехи и неуспехи в областта на софтуера, хардуера, продажбите и не на последно място - личните животи на водещите герои. Сред най-важните от тях е Гордън Кларк, хардуерен гений с твърде малко самочувствие, влизащ в ролята на типизирания инженер. Камерън Хау пък е пънк мацка със съмнителни хигиенни навици и силен характер. Под късата й коса и опърпаните дрехи обаче се крие гениален програмист, който иска да направи революция, а не просто да напише поредното парче код. Съпругата на Гордън, Дона Кларк, постепенно се оказва ключова част от пъзела. Нека спрем дотук.

 

Разбиване на стереотипите

Halt and Catch Fire е повече от поредния добър сериал по редица причини и със сигурност ще пропусна много от тях. Без да правя спойлери, бих обобщил, че продукцията се откъсва от редица стереотипи, свързани с компютърната индустрия. За разлика от много други филми и сериали на подобна тематика действието не се развива в Силициевата долина, а в Тексас, което е похвално. През 80-те Калифорния все още не концентрира IT индустрията толкова силно, колкото днес.

Половото разнообразие също ми направи страхотно впечатление. Най-добрият програмист в екипа на Cardiff е току-що напуснала колежа дама, при това далеч от класическия образ на забило момиче с наднормено тегло, очила с дебели стъкла и лоша кожа. Това далеч не е всичко, но би било трудно да спомена повече, без да разкрия подробности от сюжета. Друга страна на Halt and Catch Fire, която намирам за важна, е впускането в личните животи на отделните персонажи. Сериалът представя процеса по създаването на първия лаптоп не просто като бизнес начинание на група специалисти, които работят по даден проект от 9 до 5, а като мисията на живота им. Емоционално приключение, което коства много безсънни нощи и семейни скандали.

 

Статията продължава на следващата страница.

История и факти

Точната фактология и близостта до реалните исторически събития са качества, които би трябвало да оценяваме във всяка продукция, без значение дали става въпрос за пълнометражен филм, сериал или игра. Макар действието на Halt and Catch Fire да се развива във фикционалната компания Cardiff Electric, сериалът е изключително грамотно структуриран.

Cardiff всъщност е COMPAQ (също базирана в Тексас), а основните й конкуренти, сред които IBM и Apple, дори използват истинските си имена. За разлика от много други продукции в областта на технологиите софтуерните и хардуерните инженери няма да се почувстват обидени, докато слушат разговорите и гледат чиповете и кода по монохромните монитори. Очевидно е, че режисьорите са наели компютърни специалисти от различни сфери. В сериала ще видите исторически събития, свързани с реални компютри и софтуер, сред които първият Macintosh, зараждането на графичния интерфейс в Xerox и други.

 

Да очакваме ли втори сезон?

За съжаление не можем да бъдем сигурни. Първият сезон не се представя особено добре в ефира на AMC и според мнозина е с една идея по-профилиран, отколкото масовият зрител би искал. Не съм сигурен дали това е така, тъй като не съм дискутирал сериала с приятели извън технологичната индустрия (имам такива, кълна се), но не изключвам възможността. Без значение дали вторият сезон ще бъде финансиран, горещо препоръчвам да се насладите на първия.