Наскоро ви обещахме, че ще ви запознаем с особеностите на екстремните камери, тъй като голяма част от отговорилите в една от анкетите ни нямаха идея какво точно представлява този клас продукти. 

Основната цел на статията не е да ви предложи най-добрите модели на пазара или да ви помогне с с избора, а да ви даде основни насоки какво особености и характеристики да следите, за да можете да направите най-доброто решение за своите нужди сами.

 

Какво представляват екстремните камери?

Съвременните екстремни камери са интересен клас продукти със сравнително кратка история. Доскоро те бяха твърде скъпи и се използваха най-вече за заснемане на професионални авто и мото състезатели, сърфисти, сноубордисти, скейтъри и др. Компании като GoPro обаче стартираха революция, като минимизираха обема на хардуера значително и предложиха устройства с напълно достъпна цена. Дори в България, където цените на хардуера обикновено са доста по-високи от тези в САЩ и Европа, можете да се сдобиете с екстремна камера на сравнително скромна цена, а ако сте бюджетно ограничени, устройствата втора ръка са още по-достъпни. 

Какво обаче прави тези малки устройства по-специални от стандартните фотоапарати и видеокамери? На първо място: те са значително по-корави. Най-добрите екстремни камери издържат на сериозни изтървавания и удари, силни вибрации, вятър, пясък и, разбира се, вода. Някои модели се справят само с пръски, но голяма част от предложенията на пазара могат да бъдат потопени и да снимат в дълбините с часове. Друга важна особеност е фокусното разстояние. Всички екстремни камери имат изключително широки обективи, някои от които достигат 170-градусова зона на покритие. Не бива да пропускаме и разнообразните възможности за прикачване към всевъзможни повърхности, включително капаци на коли, каски, скейтбордове и др. 

Обобщено: екстремните камери са подходящи за онези моменти, в които обикновеният ви фотоапарат не би оцелял и секунда по редица причини.

 

Резолюция, качество и фокус

Основният недостатък на екстремните камери спрямо всички останали типове фото и видео продукти е качеството на заснетото съдържание. Дори най-добрите модели не са особено резки, звукът е компромис (в най-добрия случай), а нивата на шум при по-слабо осветление обикновено са доста високи. Нито една екстремна камера на предлага пълен ръчен режим или контрол върху фокуса, тъй като, както сами се досещате, при толкова късо фокусно разстояние той е навсякъде. Като цяло - не се надявайте, че GoPro за 300 долара ще замести скъп DSLR в професионален защитен или подводен калъф. Разбира се, цената на втория комплект е сравнима с тази на някой от вътрешните ви органи. 

Абстрахирайки се от безпочвените ни сравнения, екстремните камери всъщност снимат доста приемливо видео и снимки. Не бива да забравяме, че се очаква магията да дойде от вашите кадри, а не от техническите спецификации на камерата. Фокусът в целия кадър пък е важно (и задължително) предимство, което ви позволява просто да започнете да записвате и да забравите за камерата. 

Почти всички екстремни камери снимат видео с максимална резолюция от 1080p и 30 кадъра в секунда. Снимките пък варират между 5 MP и 11 MP, макар да не предполагаме, че ще правите твърде много фотоси с ултракоравата си придобивка.

Водоустойчивост

 

Ако трябва да бъдем честни, няма голям смисъл да изберете екстремна камера, която не е водоустойчива. Подводните кадри са най-интересните, които ще заснемете, ако не можете да се похвалите с невероятни спортни умения, спортен автомобил или скейт трикове. Нещо повече - цените на моделите, които са просто "издръжливи на пръски", не са много по-ниски от тези на напълно изолираните. 

Няма нужда от допълнителни обяснения. Изберете камера, която се разбира идеално с най-разпространената течност на Земята. 

Прикрепяне

Всички продукти от този сегмент могат да бъдат поръчани с всевъзможни пособия за прикрепяне или дори идват с такива в комплекта. Някои от тях са базирани на вендузи и са удобни за стабилно прикачване към каски например. Налични са и аксесоари с конкретна функционалност - например такива за дръжките на велосипед, за китката ви или дори за обикновен статив

Изберете камера, която предлага максимално голям брой аксесоари. Дори да нямате нужда от тях в момента, няма как да сте сигурни как ще се промени стилът ви на снимане в бъдеще. 

Най-добри модели

Споменахме, че няма да ви предложим конкретни продукти, но изборът на наистина добри екстремни камери е толкова малък, че нямаше как да не изброим няколко устройства. Обърнете внимание на Drift HD и нейния чудесен дисплей, както и на ултракомпактната Contour Roam. Replay XD1080 пък няма много широк обектив, но също може да ви допадне. 

Колкото и елементарно да звучи, купете си GoPro. Камерата е на сравнима цена с всички останали, но ги побеждава по всички от изброените горе критерии. Почти всички екстремни видеа, които сте гледали, са снимани с продукти на компанията. Основното им предимство е остротата - GoPro (особено HD Hero 2) снима впечатляващо детайлно в сравнение с всички останали корави камери на пазара. 

Вече имате екстремна камера? Споделете за какво я използвате. Ще се радваме да видим и видеа, които сте заснели с нея.