Вчера (11.06) се състоя най-важната конференция на Apple за годината - тази в първия ден на конференцията за разработчици WWDC.

Следвайки огромен брой рекордни тримесечия, Тим Кук, Фил Шилър, Скот Форстал и компания имаха честта да представят най-новите хардуерни и софтуерни продукти от Маунтин Вю. Вече писахме кратки текстове за iOS 6 и новия MacBook Pro с Retina дисплей, а сега е време да обърнем повече внимание на детайлите на събитието. 


Състоянието на Apple

Всяка презентация на Apple започва с бързо актуализиране на състоянието на компанията и споделяне на най-впечатляващите постижения на компанията. 

Броят на активните акаунти с добавени разплащателни карти в iTunes и App Store вече е 400 милиона, което е наистина впечатляваща стойност. Приложенията в App Store за iOS са над 650 000, с което магазинът за софтуер запазва титлата за най-богат такъв, която държи от самото си стартиране. Цели 225 000 от тях имат версии, разработени специално за iPad. 

Всички приложения в App Store са били свалени общо 30 милиарда пъти, а Apple е изплатила над 5 милиарда долара на разработчиците от стартирането на портала. 

Цялостното състояние на екосистемата на компанията е повече от невероятно и тя наблюдава непрекъснат растеж вече няколко години поред. 


Нови MacBook Pro ноутбуци

Най-очакваната новост, която технологичните ентусиасти не спират да обсъждат вече няколко месеца, е митичният MacBook Pro с Retina дисплей с невероятно тънък корпус. Преди да стигнем до него, обаче нека погледнем към стандартните ноутбуци от серията. Без да го съобщава директно, Apple уби 17-инчовия модел, с което отново доказа, че държи политика на минимизиране на физическите размери на хардуера. 

13-инчовият и 15-инчовият MacBook Pro получиха сериозни хардуерни ъпгрейди. Запазвайки същите и дори в някои случаи по-ниски цени, компютрите вече разполагат с Intel Core процесори от Ivy Bridgе серията. 13-инчовият модел започва от 2.5 GHz двуядрен Intel Core i5 и достига до двуядрен Intel Core i7 с тактова честота 2.9 GHz, а RAM паметта може да бъде 4 или 8 GB. Видеоускорителят е Nvidia GT 650M, a твърдите  дискове започват от 500 GB. Батерията отново издържа 7 часа. Не бива да пропускаме и добавянето на USB 3 поддръжка в двата порта на компютъра. 

Конфигурациите на 15-инчовия модел започват от четириядрени Intel Core i7 чипове и могат да бъдат конфигурирани с до 16 GB RAM, a видеоускорителите използват технологията Nvidia Kepler и идват с до 1 GB RAM. Сторидж решенията включват стандартни твърди дискове или SSD

Apple обнови и един от най-популярните си компютри - MacBook Air. Бащата на всички ултрабуци вече идва с Ivy Bridge процесори (до 2 GHz Core i7, Turbo Boost технологията на Intel осигурява до 3.2 GHz), до 8 GB RAM памет, 60% по-бързи графични ускорители и USB 3. Максималният обем на флаш паметта вече достига 512 GB. Цената остава непроменена.

Няма как да скрием, че сме най-развълнувани от новия MacBook Pro, който бе анонсиран като "Новото поколение MacBook Pro". Започваме да свикваме с тази стратегия за имена, познати ни от новия iPad

Най-иновативната характеристика на лаптопа е неговият Retina дисплей, чиято резолюция е наистина феноменална и несравнима с друг компютър - 2880 х 1800 върху 15.4 инча, което води до пикселна гъстота от 220 ppi. Apple отново приложи формулата си за Retina фактор, с която доказа, че при нормално работно отстояние от екрана пикселите остават неразграничими. Огромната резолюция не присъства напразно - цялата операционна система е обновена, за да се възползва от високата разделителна способност, професионалните приложения за видео и фото обработка на Apple като Final Cut и Aperture - също. Поддръжката излиза извън рамките на вътрешните разработки на компанията - обновени за Retina дисплея са и Photoshop и дори Diablo III

Макар да е дебел само 1.8 см и да тежи едва 2.02 кг, новият ноутбук на Apple идва с впечатляващ хардуер. Базовата конфигурация започва от 2.3 GHz чеитириядрен Intel Core i7 процесор, 8 GB DDR3L RAM памет на 1600 MHz, 256 GB флаш памет, вграден видеоуксорител Intel HD Graphic 4000 и втори, по-мощен от NVIDIA (GeForce GT 650M с 1 GB памет). Налични са два USB 3 порта и два Thunderbolt порта, с което се осигурява поддръжка за още два дисплея с резолюция 2560 х 1600 пиксела. Камерата, подобно на всички останали нови Mac-ове, е 720p, а батерията продължава да издържа около 7 часа. По-скъпите конфигурации достигат 2.7 GHz Core i7, 16 GB DDR3 и 768 GB флаш сторидж. 

Apple взема редица иновативни решения и променя някои важни детайли в новия MacBook. Примери за това са асиметричните перки на вентилаторите (разпределяне на шума в разични честоти, за да не се усеща), двойните адаптиращи се микрофони, специално създадените високоговорители, топлоотдаването и др. 

Цената на невероятния ноутбук, противно на очакванията, започва от 2199 долара. Интересно е, че тя съвпада с тази на най-добрия 15-инчов стандартен MacBook Pro. Ако все още се чувствате объркани от конфигурациите, може да ги разгледате в удобна схема тук

Продажбите на всички нови лаптопи започнаха веднага след анонса. Освен MacBook линиите Apple направи и малък ъпгрейд на Mac Pro и представи нова версия на най-достъпния си рутер AirPort Express. Собствениците на iPad пък може да се сдобият с нов защитен аксесоар, наречен SmartCase. 

OS X Mountain Lion

Вече сме писали за OS X Mountain Lion, когато Apple анонсира платформата. Оттогава тя е получила множество нови възможности, сред които са разширена iCloud функционалност, зареждане на ново съдържание и създаване на резервни копия дори в режим на сън, пълна поддръжка на диктуване на текст навсякъде в платформата, единен панел за споделяне, пълна интеграция на Facebook, нова и подобрена версия на Safari, Game Center с възможност за мултиплеър срещу опоненти под iOS и още около 200 други. Очаквайте по-подробен преглед с видео на OS X 10.8 Mountain Lion при излизането й през юли. Ъпгрейдът струва 19.99 долара и се купува ексклузивно през Mac App Store


iOS 6

Apple завърши презентацията с представяне на новата версия на iOS, която също два с около 200 нови функции. Тя ще бъде налична за всички iPhone-и след 3GS (включително), последните два iPad-а и всички iPod touch след четвъртото поколение (включително) тази есен

Apple започна, наблягайки на факта, че преобладаващата част от iOS устройствата вече използват последната версия на операционната система, iOS 5, докато Android 4.0 Ice Cream Sandwich отговаря само за 7%

Ето и най-важните новости в iOS 6:

- Siri може много повече. Комбинацията от гласов асистент и изкуствен интелект вече може да отговаря на въпроси за спортни събития в реално време, както и да търси в спортни бази данни и да дава директни отговори. Системата поддържа резервации на билети за кино, търсене на ресторанти и заведения и др. Вече може да стартирате приложения и да задавате много повече директни въпроси. Тим Кук и компания са сключили договори с най-големите автомобилни концерни, които ще добавят Siri бутон върху волана на своите бъдещи линии. 

 

- Карти. Както очаквахме, Apple се отказва от Google Maps и преминава към собствено картографско решение, базирано на OpenStreetMap и TomTom. То включва много възможности, превъзхождащи текущата версия на картите на Google. Освен че нивото на приближаване е значително по-високо, комбинацията с по-добра детайлност и 3D модели на сгради и вградена походова навигация прави предложението на Apple особено привлекателно. Новото Maps приложение включва и система за означения на трафика, катастрофи и предупреждения, които се въвеждат от шофьори и пешеходци. Flyover пък е опция за посещение на населени места от полуптичи поглед. 

 

- Facebook. Подобно на Twitter, Facebook вече е дълбоко интегрирана в iOS (и OS X). Имате възможност да споделяте всякакви типове съдържание директно, както и да публикувате статуси от панела с уведомления. Социалната мрежа е част и от магазините за музика и приложения. 

 

- споделени Photo Streams. Photo Stream е услуга, която позволява да синхронизирате всички снимки, които правите с различните си Apple устройства, без да извършвате каквито и да е действия, при това в реално време. Споделената й версия дава възможност да синхронизирате конкретни албуми с други потребители, отново в реално време. Връзката се осъществява чрез Apple профили, поддържа се и харесване и коментиране. 

 

- FaceTime. Услугата за видеоразговори на Apple вече може да работи не само в Wi-Fi мрежи, но и през 3G. 

 

- Passbook. Услуга предимно за американския пазар. Тя позволява да използвате дигитални билети, промотиране на карти и пропуски, вместо хартиените им версии. Те идват от приложения и се сканират подобно на стандартните си алтернативи. Така например може да си купите кафе или да отидете на кино само чрез сканиране на iPhone-а си. Още по-интересно е, че при промени на часа на прожекцията или полета ви например билетите също се актуализират и дори ви изпращат уведомление за това. Passbook използва и GPS модула и календара, за да ви напомни, че може да използвате картите си, когато посетите дадено място или сте на път да отидете там. 

 

- нови функции в Safari. Браузърът на iOS вече може да съхранява страници за четене офлайн, работи на цял екран в хоризонтален режим и синхронизира отворените табове с други iOS устройства и Mac-ове през iCloud. 

 

- други. iOS 6 включва огромно количество новости и няма как да се спрем на всички от тях. Важно е да отбележим още, че мейл клиентът е значително опростен, наличен е и режим за използване от деца аутисти или хора със психически отклонения, при който дадени зони от дисплея или бутони може да се изключват. Вече може да качвате изображения в уеб форми, магазините за музика и приложения имат изцяло нов дизайн, а Find My iPhone, платформата за откриване на загубени устройства, може да проследява точния им път. В рамките на iOS вече съществува обединен панел за споделяне, който може да се разширява от допълнителни приложения, презареждането на списъци става с подръпване надолу, а отхвърлянето на повикване с текстово съобщение може да бъде автоматизирано. 

Какво очаквате вие от пресконференцията на WWDC? Споделете в коментарите дали останахте доволни, разочаровани и със смесени чувства. 


 

Тагове: