Като типичен потребител на iPhone очаквах премиерата на новите смартфони на Apple със смесица от нетърпение и очакване да получа нещо достатъчно интересно, че да заменя “стария” 6S с нов модел. Още по време на събитието на Apple обаче установих, че по-малкият iPhone 7 може би няма чак толкова много неща, които да ме накарат да го искам. На теория моделът е израз на куража на Apple да вземат решения със съмнителна популярност и навикът им да представят някои от най-добрите смартфони на пазара. На практика ми бяха нужни по-малко от 24 часа, за да установя, че нуждата от ъпгрейд е по-съмнителна от обикновено.

 

Какво ново?

Още докато прехвърлях информацията от личния ми iPhone 6S на тестовия iPhone 7, установих, че на практика новият модел се различава най-вече с home бутона си. Той вече не е физически и не потъва, а разчита на т.нар. taptic engine, който дава усещането за натискане. Подобно решение вече сме виждали в други модели като HTC One A9 например, но изпълнението в iPhone 7 е несравнимо по-добро. Със сигурност ползването на бутона е странно, но свикването с него е лесно, а обратната връзка от taptic engine е достатъчно добра, че винаги да знаете дали бутонът е натиснат. Също така действия като двойното натискане са много по-лесни и бързи и само за няколко часа спрях да използвам 3D Touch жеста за менюто с отворени приложения, което е любимата ми функция в iPhone 6S.

Другата забележителна новост са две дизайнерски решения на Apple. Може би водещото е новият Jet Black цвят, който на живо е точно толкова великолепен, колкото изглежда в промо материалите на Apple. И преди да питате - да, това е субективно мнение и лесно се връзвам на нови шарении в дизайна на смартфоните, които харесвам, затова и личният ми iPhone 6S е розов. Второто решение е новата издатина за камерата, която вече е по-плавна и сякаш се вписва по-добре в общия дизайн.

Финалната новост е в камерите, като смислено и забележимо подобрение има предната. Тя вече е 7 MP спрямо 5 MP в предните модели, което всъщност няма никакво значение. По-важното е, че iPhone 7 може да се похвали със селфита, които имат повече от приемлив динамичен обхват, тоест ще видите цветови детайли и в небето над красивото ви лице в селфито, както и по-широк ъгъл на видимост.

 

Искам още нещо

Тези няколко неща изчерпват смислените нововъведения в iPhone 7 спрямо предшественика му, като думата “смислени” е относителна и субективна. Все пак не всички се вълнуват от нов цвят или малко по-добри селфита. В същото време куражът на Apple лишава iPhone 7 от стандартния, разпространен, познат и перфектно работещ жак за слушалки, в името на водоустойчивост и по-голям барометър. Също така поради някаква странна софтуерна причина работата на iPhone 7 на практика е по-бавна от iPhone 6S, като любимият ми “дефект” е леко забавяне в анимацията, когато се отива от приложение към началния екран.

Така на практика ъпгрейдът от iPhone 6S до iPhone 7 излиза, че не просто не носи нищо съществено като подобрение, а дори напротив. Получавате смартфон, който в ежедневните задачи работи с една идея по-бавно и ви лишава от лесното използване на слушалки и всякаква друга аудио техника. Определено за подобно решение се иска кураж, а аз очаквам да видя iPhone 7 Plus и двойната му камера, за да взема финално решение дали оставам с розовия си любимец.

 

Очаквайте подробно ревю на iPhone 7 на hicomm.bg

Тагове: