За повечето хора, първите дни на годината винаги минават бавно и спокойно. Без много работа, напрежение или дейности. Не така стоят нещата при технологичните компании и запалените tech фенове. Лас Вегас се превръща в столица на иновациите през първите януарски дни, като „града на греха“ събира накуп всички големи и изгряващи имена в света на технологиите на едно място за едно от най-големите изложения за потребителска електроника за годината – Consumers Electronics Show (CES). Тази година, то започва няколко дни по-късно – официалното откриване е на 9 януари, но почти всички големи имена в индустрията ще представят своите продукти, иновации, услуги или визии за бъдещето още в късните часове на тази неделя. HiComm ще следи отблизо и детайлно всичко, което се случва в Лас Вегас, като сега представяме различните прогнози за това, което ще се случи през следващата седмица и какво може да очакваме от CES 2018.

Нови смартфони?

Традиционно CES никога не е предпочитано място за представяне на нови модели, особено когато става дума за фламански. Тази привилегия е обикновено запазена за Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона, който се провежда в края на февруари и началото на март. Въпреки това, по непотвърдена информация се очаква Sony да представи цели три нови модела умни телефони. Те се очаква да са в средния клас, но изцяло с нов дизайн, което да освежи досегашната гама на компанията. Samsung също се очаква да демонстрират на живо, обявените наскоро Galaxy A8 и A8 Plus, които са по-достъпни версии на флагмана S8. В предишното издание на CES, ASUS обяви своите ZenFone AR и ZenFone 3 Zoom, затова и сега не е изключено да представи нови смартфони в Лас Вегас.

Вълна от телевизори

За сметка на смартфоните, в Лас Вегас рядко липсват нови и интересни телевизори. CES традиционно се използва от големите разработчици на ТВ сетове да представя новите си портфолиа от продукти за годината. Sony загатна, че ще демонстрира новата си гама OLED ТВ-та от серията Bravia, както и потенциално 4K проектори, които подържат технологията HDR. LG също използва CES, за да покаже своята обновена гама 4К OLED телевизори от сериите – B8, C8, G8 и W8. Ново портфолио от 4K телевизори се очаква и от Panasonic. Основната тенденция при повечето от тях се очертава да бъде най-вече поддръжката на различни HDR формати, като Advanced HDR и HDR+. Звездите на шоуто се очаква да бъдат наистина големите екрани. LG загатна за новия 88-инчов 8K телевизор, който ще бъде един от най-големите, които използват OLED технология. Според слухове, Smasung може да го засенчи с гигантски 150-инчов телевизор, който обаче ще залага на по-новата Micro LED технология.  

Възходът на AI

Когато говорим за изкуствен интелект (AI), винаги изникват едни апокалиптични асоциации, че машините ще изместят човека от уравнението - буквално. Ако през изминалата година, възможностите за AI тепърва започнаха да навлизат, то в тазгодишното издание на CES се очаква да видим все повече устройства, които да включат не само технологии като домашни асистенти, но и хардуерни подобрения в тази насока. Samsung вече обяви, своя нов процесор Exynos 9810, който разполага със специален AI модул. В Лас Вегас почти сигурно, ще видим доста устройства подсилени с изкуствен интелект, което да подобри доста от техните функции. LG обяви, че ще демонстрира технологията ThinkQ AI за своите OLED и Super UHD телевизори. Тя ще предостави истински гласови команди и управление на устройството чрез глас. 

Битката за домашните асистенти

Покрай развитието на AI, ще видим и засилване на битката при гласовите асистенти. Миналогодишното изложение, повечето потребителски джаджи разполагаха с поддръжката на домашния асистент Alexa на Amazon. През тази година се очаква, производителите да добавят и такава за Google Assistant, като интернет гигантът ще се опита да наруши хегемонията на Alexa. Също така на CES ще има лавина от най-разнообразни умни системи и джаджи, които да превърнат домът ви в едно по-интелигентно място за живеене.

VR срещу AR

През последните две години виртуалната реалност (VR) беше основен фокус в някои от големите изложения, включително и в CES. Въпреки всичко, технологията все още не може да се наложи напълно и постепенно се очаква решенията в тази сфера да минат на по-заден план. Доста панели от тазгодишното шоу са посветени на добавената реалност (AR), както и ще има организиран специален „базар“ посветен на нея. В него ще участват компании като Carl Zeiss, Kodak, Sony и дори Netflix. Надеждите на тази технология са насочени към разработчика Magic Leap, но все още не се знае дали компанията ще присъства в Лас Вегас или не.

Парад от електромобили

Присъствието на водещите автомобилни производители на технологични изложения като CES, вече не се смята за нещо нетипично. Тази година не прави изключение, като водещите разработчици на коли, като Ford, Mercedes, Toyota, Hyundai и дори китайския Byton ще имат засилено присъствие в Лас Вегас. Какви ще са акцентите? Най-вече електромобили, автономни коли, умни градове и смарт решения, които да ни въведат „мобилността на бъдещето“. Въпреки всичко, доста от големите премиери на хитови модели коли се очаква да бъдат запазени за автоизложението в Детройт, което ще се проведе във втората половина на януари.     

Мобилни компютри и хардуер

Това ще бъде една от най-кървавите арени на CES 2018. AMD и Intel ще представят най-новите си поколения процесори, като и двете компании ще се изправят и срещу Qualcomm и техните чипове, позволяващи създаването на ултра тънки лаптопи. Отговорът на AMD и Intel идва в лицето на собствените им APU-та - процесор и графична карта в един модул. Ще видим създадените изцяло от AMD Raven Ridge Ryzen APU-та, които използват Ryzen CPU чип и Vega GPU чип в общия модул. А от другата страна на барикадата ще се запознаем по-отблизо с първия плод на изненадващия съюз между Intel и AMD, обявен през ноември 2017 г. - APU с процесор на Intel и видео карта AMD Radeon. Това APU обещава обаче както очакваните от захранените от Snapdragon и Raven Ridge ултра тънки лаптопи, така и сериозна производителност за гейминг.

Вероятно се питате, какви модели лаптопи все пак ще видим? Със сигурност 2-в-1 хибридите ще продължат популяризацията си. Всъщност, те ще става все по-важна фигура на PC пазара и всички големи компании ще покажат такъв тип модели. Вече видяхме новите 2-в-1 ThinkPad вариации. Няколко нови хибрида с малки размери, но големи възможности, може да очакваме и от HP в сериите Spectre и Envy. Вероятно Lenovo ще покажат и нови Yoga модели от хибриден тип и среден клас, като към тях ще се присъединят и Acer. Dell пък ще демонстрира новата ревизия на класическия си ултрабук XPS 13 и няма да се хвърля в хибридната вълна.

Гейминг

Тук царят ще бъде Nvidia, a голямата новина - геймърските видео карти, използващи новата Volta архитектура, която направи потребителския си дебют в лицето на струващия 3000 долара Titan V. Не се надявайте обаче цената на тези карти да е ниска, нито пък да ги видим в интересни модели геймърски лаптопи. Както всяка година, относно гейминга CES е по-скоро платформа за представяне на смели концепции, отколкото на потребителски клас продукти. По това направление компаниите, които трябва да следим, са Razer (помните ли Project Valerie?) и Corsair.

По-важното обаче е дали най-накрая ще се появи финализираните спецификации за DDR5 типа памет? Отговорът клони към не, но нека запазим надежа. Нещо, което обаче със сигурност ще видим на CES 2018, са огромно количество HDR геймърски монитори от Acer, Asus, Samsung, Dell и LG. Правилата за HDR сертификация на PC екраните съвсем наскоро бяха финализирани и производителите няма да пропуснат да се изфукат.