5G – просто една цифра и една буква. Но събрани заедно, те имат много по-голямо значение и сила.
Използвайки 4G мрежите, през тази изпълнена с предизвикателства година успяхме да поддържаме връзка, да работим и да учим от къщи, да получаваме помощ и даваме помощ в отдалечените райони, както и да доставяме важните за нас стоки директно в домовете ни.

Петото поколение телекомуникационни системи ще промени начина ни на живот и работа още повече. Това ще разкрие нови икономически възможности, нови умения, нови работни места и смело може да се каже – нов икономически модел на повишена демокрация и приобщаване. Разбира се, ако достъпът до 5G мрежи е еднакво достъпен за всички.

 

5G бъдещето в Европа

Европейската комисия отдавна призна и превърна цифровата трансформация в крайъгълен камък на своята икономическа политика. Това е съединителната тъкан на много, ако не и на всички други широкообхватни политики – от развитието на европейската индустрия 4.0 до частната ферма и домашното потребление. Ако се замислим, всички важни неща, които предстоят – да речем, от плановете за победа над раковите заболявания до европейския начин на живот, с който всички вече сме свикнали, биха могли и най-вероятно ще бъдат повлияни от 5G трансформацията по начини, които все още може да не осъзнаем.

Тъй като 5G вече се разгръща по целия свят и усилено се разполага навсякъде около континента, се породиха някои въпроси и дори спорове. Някои страни повдигнаха неоправдани опасения, в резултат на което сме пред ситуация, в която „игралното поле“ сякаш вече не е отворено за всички участници. Нека да бъдем наясно – свободната и отворена конкуренция относно внедряването на 5G мрежите трябва да бъде изцяло разрешена. За съжаление някои държави – членки на ЕС, в противоречие с намеренията на 5G инструментариума и законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, затвориха своите 5G пазари за доставчици извън Съюза въз основа на „опасения за сигурността“. Това в никакъв случай не е правилно. Още повече – това е тревожен знак и противоречи на основните принципи на ЕС. За радост отговорът бе бърз – няколко членове на Европейския парламент подчертаха загрижеността си по този въпрос в междупартийно писмо, адресирано до изпълнителните вицепрезиденти на Европейската комисия Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис и комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон. Очакваме да видим тяхното решение и как то ще повлияе за преодоляването на този проблем.

Европейският начин на живот

Тези дни на последните си заседания в Европейската комисия се говори надълго и нашироко относно защитата на европейския начин на живот. Всъщност последният се основава на прозрачността и отворените пазари и общественото доверие в институциите за защита на правилата на конкуренцията в целия Съюз и справедливостта. Тези основни принципи трябва да се прилагат и в този случай, касаещ въвеждането на 5G комуникациите. Свободното и открито съревнование трябва да бъде напълно разрешено, като техническата неутралност трябва да бъде основата за всички участници в този сектор. Целта е да не се създават закони, които да изключват посочени конкретни компании без основание – практика, която никога не води до нищо добро. Неотложното внедряване на 5G е задължително за Европа, но в никакъв случай не трябва да е за сметка на основните принципи и в противоречие на ядрото, съставящо нашите европейски ценности.
Ако ние като европейци и най-вече самите политици начело на ЕС не дадем пример в това отношение, тогава вече сме загубили онези ценности, за които твърдим, че са ни толкова скъпи.

Статията представя мнението на Vlad Olteanu, консултант по въпросите на Eвропейския съюз в Брюксел. 

Вижте още: Мобилните мрежи от пето поколение: какво представляват и какво предлагат