Не е нужно да работите в сферата на технологиите, за да знаете, че 5G е една от актуалните теми в момента. Всички говорят как технологията ще даде „нови възможности“, но както с всичко ново и около петото поколение мобилни мрежи има доста противоречие.

5G е стратегическа технология за ЕС и нейното внедряване от страните-членки се насърчава, а всяка страна трябва да има поне един 5G град до края на годината. В България има две работещи 5G мрежи, които използват две различни технологии. Първа и с голямо покритие стартира тази с динамично споделяне на спектъра (DSS), която работи с честоти и оборудване за 4G и съответно скоростите и характеристиките на мрежата са близки до тези при 4G. След нея А1 стартира своя 5G мрежа, която вече използва 5G базови станции и работи на честоти, които са специално определени за мрежите от пето поколение – 3600 MHz. Това й позволява да предложи скорости, в пъти по-високи от възможностите на 4G мрежата или над 1 000Mbps.

За момента 5G технологиите са още в много ранен стадий на развитие в страната. 5G от А1 с гигабитов трафик и 5G честоти в момента обхваща голяма част от София, а първият изцяло покрит с 5G мрежа град в България ще бъде Бургас, който до края на годината ще има над 90% покритие на населението на открито. През 2021 година се очаква да има 5G покритие и по-големите населени места – над 10 000 жители. Какво обаче представлява новата технология, защо е толкова важно да използва отделни честоти и какво носи на потребителите и бизнеса.

 

 

Какво е 5G?

 

 

Казано накратко това е петото поколение мобилни мрежи. То предлага много по-бързи скорости на трансфер на информацията (до 10 пъти по-високи спрямо 4G), латентност в рамките на милисекунди или поддръжка на много по-голям брой устройства на единица площ. Латентността или времезакъснението е времето, което е необходимо на информацията да достигне до местоназначението от източника. Или ако можем да дадем пример с компютърните игри - това е времето от натискането на клавиша до извършването на действието от героя. При 5G това се случва толкова бързо, че комуникацията е почти в реално време.

В началото на хилядолетието, когато стартира 3G, получихме възможността за първи път да сърфираме в интернет от мобилно устройство. След това дойде 4G, което пък предложи по-високи скорости и ниско времезакъснение и направи видеоклиповете във висока резолюция, стрийминга на аудио и услуги като Google Maps ежедневие. 

5G стартира в страната на тестови честоти в спектъра 3600 MHz, но технологията ще работи също на 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz и 2600 MHz, като 700 MHz и 800 MHz предстои да бъдат освободени и предоставени за ползване на операторите. В момента Комисията за регулиране на съобщенията провежда процедура за отдаването на тези честоти на телекомите. Важно е 5G да използва тях, а не да споделя честотите от настоящите технологии, защото това ще се отрази на характеристиките на мрежата и реално потребителят не може да се възползва от предимствата на 5G. 

5G представлява подобрение във всички показатели - почти никаква латентност за геймърите и още по-бърз стрийминг на филми и телевизия на мобилно устройство. Въпреки това петото поколение мрежи предлага много повече. Очаква се то да трансформира начина, по който живеем и работим, да доведе до иновации, които до този момент просто не бяха възможни за бизнесите. Ето само няколкото от нещата, за които 5G ще помогне.

 

 

Здравеопазване

 

 

В здравеопазването ниското времезакъснение от порядъка на няколко милисекунди означава, че лекарите ще могат да преглеждат пациенти и да извършват манипулации от хиляди километри разстояние. По този начин дори най-отдалечените общности могат да се възползват от видеоконсултации и процедури от специалисти, които могат да живеят и на другия край на света. Това също означава, че контролните центровете за спешна медицинска помощ ще могат да диагностицират дистанционно и болниците ще получават точна информация за спешните пациенти, преди те да са пристигнали.

 

 

В класната стая

 

 

В комбинация с други технологии 5G ще предложи нови начини за преподаване и учене. Поглъщащи уроци с помощта на добавена реалност ще дадат възможност на учениците да изучават концепции чрез жестове, а виртуалната реалност пък ще им позволи да „обикалят“ и разглеждат човешкото тяло, други градове и дори планети.

 

 

Дистанционна работа

 

 

Днес всички знаем какво е home office със своите предимства и недостатъци. Добавената реалност може да стане част от нашето работно всекидневие с преживяване, което изглежда толкова истинско, че хората се чувстват все едно са на работното си място. Представете си инженер, който може да извършва операции от разстояние. Роботизацията е друга сфера, която ще се повлияе от 5G. Индустриалното производство от роботи ще стане достъпно заради възможностите на 5G за ниско времезакъснение и критична комуникация между машини.

 

 

Умни градове и домове

 

 

5G ще повлияе и на нашето ежедневие: ниското времезакъснение на мрежата ще направи възможни автономните автомобили, а възможността за поддръжка на много устройства на малка площ пък ще даде тласък на решенията за умни градове – сметосъбиране, осветление, паркиране, видеонаблюдение, измерване чистота на въздуха, отчитане на вода и умни домове – всичко от смартфона през прозорците, контактите, лампите, хладилника и тостера.

Снимки: А1

Виж още: 15% от населението на света вече е в обхвата на 5G мрежите