По-интересният анонс за мен определено е OS X 10.10 Yosemite, тъй като прекарвам доста повече време пред екрана на компютъра, отколкото на смартфона и таблета. Нещо повече – Yosemite е първият голям визуален ъпдейт на OS X от времето на Leopard, когато преминах към Mac. В този ред на мисли усещането е подобно на преминаването към Windows 8 за PC потребителите. Ако се вълнувате повече от iOS 8, прочетете впечатленията ни тук.

 

Нов дизайн

Подобно на iOS 6, старият дизайн на OS X постепенно започваше да изглежда твърде тежко. Apple се отказа от по-крайните скюоморфични идеи още в Mavericks, но Yosemite е добре дошла промяна. Цялата операционна система напомня на iOS 7, но е с една идея по-умерена. Иконите са значително по-опростени, цветовата палитра е много по-ярка, а прозорците, докът и менютата включват вече характерната за Apple комбинация от прозрачност и размазване.

От години използвам едноцветен десктоп и не успях да се насладя на палитрата от цветове, която видях с тапета по подразбиране в презентацията, но и без това намирам прекалената прозрачност за разсейваща. Системният шрифт на OS X, Lucida Grande, е подменен с Helvetica Neue, което събуди остра дискусия в дизайн средите. Личното ми мнение е, че промяната е добре дошла и особено на Retina дисплей изглежда страхотно и доста по-четивно.

Възможно е обаче не-Retina Mac-овете да имат някои проблеми с по-тънките шрифтове. Повечето ленти с инструменти са по-тънки, благодарение на което остава повече място за съдържанието. Full Screen бутонът вече не е в горния десен ъгъл, а на мястото на Maximize. Обобщено – новият дизайн е огромна глътка свеж въздух.

 

Spotlight

Основният метод за работа с OS X за по-напредналите потребители, Spotlight, работи по изцяло нов начин, който силно напомня любимото приложение на много Mac потребители – Alfred. При натискане на предварително избраната комбинация от клавиши в средата на екрана се появява голямо текстово поле, в което може да търсите всякакви типове съдържани, били те локални или онлайн.

Spotlight може да прави и бързи изчисления, конверсии и да показва малки прегледи на документи. По-напредналите потребители, които намират визуалното отваряне на папки за бавно, могат дори да навигират файловата система.

 

Статията продължава на следващата страница.

Нотификации

Лентата с нотификации е запазила позицията си, но вече не избутва целия екран наляво, а се появява върху него. Тя е разделена на два таба – Today и Notifications. В първия може да подредите любимите си уиджети, а във втория – да видите непрочетените уведомления.

 

Връзка между устройствата

Най-впечатляващата новост в OS X 10.10 и iOS 8, макар и субективно, е постоянната връзка между iPhone, iPad и Mac. Стига да имате повече от едно устройство, възможностите, обобщени под името Continuity, позволяват да приемате гласови повиквания на Mac и iPad, стига iPhone-ът ви да е в в същата сграда. Това важи и за SMS-и, които вече се изпращат към всички устройства, свързани с iMessage. Още по-интересно, е че гласовите повиквания могат да се стартират и от Mac и iPad.

Достатъчно е да кликнете върху телефонен номер в рамките на сайт, мейл или приложение, за да наберете чрез номера на iPhone-а си. Handoff от своя страна работи по подобен начин, но с приложения като Mail, Numbers, Pages, Keynote и други. Така например може да започнете да пишете документ или мейл на iPhone-а си и да го продължите на Mac-а, ако не искате да пишете дълъг текст на малката клавиатура. Текстът просто се появява на екрана на компютъра, без натискане на нито един бутон. Същото се отнася и за хотспот (tethering) функционалността. В моментите, когато лаптопът ви не е свързан към Wi-Fi мрежа и iPhone-ът е близо, те могат да се свържат автоматично.

 

Други

Safari е по-бърз от всякога и при тестовете, демонстрирани в рамките на WWDC, се представя по-добре от конкурентните браузъри, особено при работа с JavaScript съдържание. Интерфейсът е претърпял сериозни промени и позволява да разглеждате табовете си в красив и удобен картов изглед, подобно на iOS версията. Mail има възможност за анотации върху снимки и PDF-и, без да напускате приложението.

Интересно е, че софтуерът разпознава бързо надраскани стрелки, балончета и форми и ги превръща в правилна геометрия автоматично. Finder вече включва папка iCloud, в която може да разглеждате файловите структури на приложенията си в облака, дори те да не са инсталирани на конкретното устройство. Скоро очакваме и приложение за достъп до файловата система на iCloud за iOS. iCloud Drive пък е вграден конкурент на Dropbox, който дава достъп до 5 GB безплатен сторидж за всякакви типове файлове. Разбира се, интегриран е максимално добре с приложенията, които използвате, но може да се използва и за неподдържани от iOS файлове. Ако все пак сте решили да рискувате и сте инсталирали Yosemite, надяваме се да споделите опита си в коментарите.

 

Изпробвахте ли Yosemite? Споделете своите впечателния в коментарите.

Тагове: