Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Наскоро изпробвах новият таблет на Huawei – MatePad 11, и няколко неща ми направиха особено силно впечатление, затова реших да ги споделя в отделен материал. По време на тестването се опитвах максимално да го използвам като основната ми работна машина и да върша на него всичко, което обикновено правя на компютър. Това включва и академичните ми занимания, понеже все още не съм завършил университет. Тъй като има опция за работа както с клавиатура, така и със стилус, правенето на презентации в PowerPoint и Prezi беше дори по-лесно, отколкото на компютър.

Факторът „преносимост“ също беше от огромно значение и направи ежедневните разходки между университета и офиса по-приятни. Може би студенти като мен или пък ученици от горните класове, които също работят, ще оценят колко по-удобно е просто да се сложи MatePad 11 в раницата при тетрадките, отколкото да се носи специална чанта за лаптоп.

Едно от любимите ми занимания напоследък е слушането на подкасти и ми направи впечатление, че MatePad 11 е перфектен за хора с подобни влечения. Настолните компютри и лаптопите позволяват да се консумира мултимедия само в статично положение. Посредством смартфоните водим основната част от комуникацията с останалите и там ни прекъсват обаждания, съобщения и всякакви други известия.

Таблетът позволява да си пуснем любимите подкасти, докато работим на него, а след това да го вземем с нас и да продължим да им се наслаждаваме. Приложения като Spotify продължават да работят и при изключен екран и без неудобството на кабели, може просто да сложите таблета в раницата и да продължите да слушате любимите си интернет шоу програми.

Друг аспект, който MatePad 11 предлага, е воденето на бележки. Това е изключително удобно, когато се използват M Pencil и клавиатурата като стойка. На екрана могат да бъдат отваряни по няколко приложения наведнъж, така че спокойно може да отворите прозорци с услугата, която използвате за слушане на подкасти, приложението за бележки и дори още някоя апликация, която смятате, че може да бъде полезна. Възможността да се изписва всяка буква е възхитителна и дори бих посъветвал всички да изпробват тази опция, независимо дали е за някакво напомняне или цяло есе.

В Notepad на Huawei ръкописният текст може да се преобразува в дигитален, така че на теория може дори книга да изпишете там, без да се притеснявате колко е четлив почеркът ви и без да губите удоволствието от писането. Тази екстра е имплементирана и в търсачката, когато говорим за английски (надяваме се, че скоро ще може да чете и български), което добавя щипка иновативност към превърналия се в монотонен процес на търсене.

Само че много хора все още не са открили прекрасния свят на подкастите. Може би това се дължи на прекомерния им брой и не знаете как да си изберете или пък вече имате своите фаворити, но сте отворени и към нови предложения. Независимо какъв е вашият случай, с колегите ми от екипа на HiCast (технологичния подкаст на HiComm) съставихме кратък списък и сега ще споделим с вас нашите любими предавания.

 

Sway

Признавам си, че имам слабост към NYT и за мен това име се явява гаранция за качество. Sway е подкаст на New York Times с водещ Кара Суишър – уважавана, но и всяваща страхопочитание журналистка от Силициевата долина. Всеки понеделник и четвъртък тя провежда съществени дискусии с известни хора от света на технологиите и бизнеса относно бъдещето на бранша. Гостите й варират от свръхизвестни личности като Бил Гейтс и главния изпълнителен директор на Snapchat – Евън Шпигел, до не толкова известни, но не по-малко влиятелни като Маргарет Вестагер, датски политик. Разговорите винаги се въртят около това силните на деня да поемат отговорност за действията си и да се дава трибуна на нови гласове, имащи силата да променят статуквото. Продължителността на всеки епизод е между 30 и 40 минути.

 

Gadget Lab: Weekly Tech News

Представете си HiCast, но на английски. Серията Gadget Lab на Wired покрива най-горещите теми в света на технологиите от изминалата седмица. Тя покрива всичко от най-новите приложения до най-интересното от постоянно променящия се свят на социалните мрежи. Водещи са опитните автори и редактори от екипа на Wired, Лорън Гуд и Майкъл Калор. Често се включват и най-различни изявени гласове от технологичната индустрия, които предлагат вътрешна информация в своите полета на изява и препоръки относно какво да четем, гледаме и консумираме под формата на съдържание от този бранш. Излъчва се всеки петък и продължителността му е 30-40 минути, така че е перфектен за хора, които не могат да отделят два часа и искат само най-важното.

 

This Week In Tech

Един от англоезичните технологични подкасти, който с ръка на сърцето признавам, че обичам да слушам, докато работя, е This Week In Tech. И повярвайте ми, той е чудесно средство за концентрация и изолация от околната среда, защото е с продължителност от минимум 2 часа. TWiT е в ефир от над 10 години, което го прави своеобразен ветеран в бранша, а водещ е култовият Лео Лапорт, който заедно с гостите на предаването дискутира всичко най-ново от света на технологиите, които ни заобикалят. Хубавото е, че подкастът не страда от типичното за жанра сухо изреждане на спецификации и новини, а представлява пълнокръвно забавление, в което водещите пускат духовити шеги, разказват интересни случки, свързани с технологиите и не на последно място не пропускат да ни информират за най-новото в индустрията.

 

Lex Fridman Podcast

Вторият подкаст, който ще препоръчам, е The Lex Fridman Podcast. Той е отново англоезичен, като разговорите са на малко по-високо от обичайното ниво, като в него гостуват най-големите имена в сферата на изкуствения интелект, науката и технологиите, като например Илон Мъск, Ерик Вайнщайн, Джак Дорси и Мичио Каку. Основните теми, които се разискват, са deep learning, reinforcement learning, AGI и всичко свързано с AI, като въпреки именитите гости разговорите са на почти достъпен за масовата аудитория език. Аз лично започнах да го следя, след като случайно попаднах на разговор с един от главните инженери в Google, занимаващ се с prediction технологията в YouTube, който разкри много интересни неща от кухнята на най-голямата видео платформа в света. Така че ако тази тематика ви вълнува, не губете време и слушайте The Lex Fridman Podcast в най-популярните стрийминг платформи.

 

Ratio

Ratio определят сами себе си като „подкаст за любопитни хора“ и това напълно отговаря на съдържанието на всеки един епизод на Ratio (за което ги поздравяваме). Един смислен проект, който говори не само за наука и технологии по любопитен и разбираем начин, но и разглежда широк спектър от теми в различните серии на подкаста от ваксини, през екология, космос, изкуствен интелект и т.н. Сред гостите им са водещи експерти и изследователи от различни области, както и инженери, математици, доктори, еколози и мн.др. Подкастът излиза всяка седмица и е с продължителност до 60 минути, а създателите му са и организатори на серия от събития със същото име - Ratio, които разглеждат популярна наука и събират между 100 и 1000 гости. Под шапката на подкаста е и серията Vox Nihili, в която се изследва пресечната точка между науката и технологията, както и Inter Alia, в която светът на учените се среща с този на творците.

 

Градски детектив

Един от най-увлекателните подкасти, свързани с историята на София, но излизащ извън нейните предели. Документалният подкаст, който е проект на сдружение „Плюс“, ни води на лов за градски истории, свързани с архитектура, културна история, митове и легенди. Водещи са добре познатите ни радио гласове Ана Благова, Яна Пункина и Радослав Чичев, а всеки епизод е базиран на часове подготовка, проучване, ровене в архиви и интервюта с интересни гости, които имат какво да разкажат. Не пропускайте Градски детектив, за да разберете чие дело са бетонните статуи на животни в градинката на Баба Яга, кои са първите български психонавти или как започва превърналото се в традиция посрещане на слънцето на Джулай Морнинг.

Снимки: HiComm

Вижте още: Huawei MatePad 11 – пълна хармония (РЕВЮ)