Най-голямата интернет търсачка Google пусна снощи очаквания с интерес сайт Knol, който съдържа енциклопедични статии, съобщи Reuters. За разлика от онлайн енциклопедията Wikipedia където текстовете са анонимни, в новата страница те ще бъдат авторски.

Google е поканил експерти в различни области да участват в списването на статиите в новия интернет справочник. Ние сме дълбоко убедени, че подписаните материали от хора, които са с авторитет в своите области, ще помогнат да читателите да повярват в съдържанието, смята Седрик Дюпон, продуктов мениджър на Knol.

Вече се появи терминът knols, означаващ статиите в новия енциклопедичен справочник. Google започна тестовете по сайта още през декември. Търсачката иска да класира текстовете в Knol по популярност сред потребителите. Например първата статия в енциклопедията е за диабета и е от Ан Питърс, директор на програмата за изследване на болестта в Университета на Южна Каролина. Тя е с индекс 4 звезди от 5 възможни.

В някои отношения новата енциклопедия прилича на класическите блогове. Но за разлика от тях Knol поощрява авторите да съберат всичко, което знаят по темата в една статия, а не да го излагат периодично.

Тагове: