Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Пандемичните 2020 и особено 2021 сериозно объркаха плановете на всички в игралната индустрия. Драстичните мерки, които бяха предприети от правителствата в глобален мащаб, доведоха до истински циклон от размествания на графици, закъснения, логистични затруднения и ултимативни отлагания на десетки заглавия. С особена сила това важи за най-очакваните от геймърите трипъл А мащабни некст джен проекти, които най-после да дадат истинския старт на следващото игрално поколение и да позволят впечатляващата мощ на хардуера от нова генерация да блесне с пълната си прелест.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Най-интригуващите предстоящи игри, налични само за гордите собственици на PlayStation 5 и Xbox Series X/S (ВИДЕО)

Е, през задаващата се 2022 явно на всичко това му се вижда краят и ни очаква една рядко изобилна на големи, силни заглавия от най-тежка категория. А за това, каква точно се очертава да бъде предстоящата година, едва ли може да има по-ярко доказателство от първите ѝ два месеца. Месеци, които традиционно не са особено наситени с нови рилийзи, но този път по изключение буквално преливат от убийствено яки игри. Това, разбира се, е повече от добра новина за огромната геймърска общност, жадна за ударна доза електронни развлечения и, уви, лоша новина за портфейлите ни, които вероятно ще въздъхнат в тих ужас от списъка, който сме ви подготвили.

Подчертаваме, тук става дума само за по-малко от 60 дни и лист със строго подбрани, буквално задължителни игрални заглавия. Ако прибавим към тях и десетките по-скромни проекти плюс обичайно неспирния поток от инди игри, който не спира да се лее в последно време, честно казано, започваме да си мислим, че в през първите два месеца на 2022 няма да се спи особено много.

 

Weird West (11 януари)


Когато видите името на Devolver Digital – една от най-шантавите разпространителски компании в бизнеса, трябва веднага да ви стане ясно, че става дума за, меко казано, нестандартна игра. Weird West е екшън ролева игра, издържана в духа на най-добрите традиции на top down жанра и заглавия като Shadow Tactics: Blades of the Shogun и Desperados.

Смесваща по уникален начин уестърн с щипка свръхестествени елементи, Weird West обещава огромна свобода на изследване и подход към различни ситуации, подхранвана допълнително от факта, че нивата ще се генерират на случаен принцип при всяко ново плейтру.

 

God Of War (14 януари)

След почти година на слухове и спекулации вече е официален факт – един от най-култовите ексклузиви за PlayStation 4 идва за РС. При това очевидно в най-добрата си възможна форма с цял куп чисто РС подобрения: поддръжка на 4К/60 резолюция, DLSS и цял тон визуални подобрения.

Освен всичко това, разбира се, получавате и една от най-впечатляващите, зрели и силни игри на предходното поколение с изумително дълбока и емоционална история, подплатена с изключително предизвикателна бойна система, съперничеща на еталони в жанра като игрите от Souls серията.

 

Uncharted: Legacy of Thieves Collection (28 януари)

И ако God of War не ви е достатъчна (или не ви е по вкуса), Sony са ви подготвили още един абсолютен шедьовър, който също напуска лоното на чисто PlayStation ексклузивите, за да ни зарадва и на РС.
Uncharted серията открай време е абсолютен еталон в света на екшън-приключенските игри и за много от феновете ѝ е истинското духовно продължение на култовата Индиана Джоунс серия.

Съчетаващи по уникален начин реални исторически факти и мистерии с фикция и предлагащи комбинации от предизвикателни пъзели и динамичен геймплей, игрите от тази серия са просто задължителни за всички фенове на жанра.

За всички тях Legacy of Thieves колекцията предлага последната част от сагата – Uncharted 4: A Thief's End, и нейния експанжън – Uncharted: The Lost Legacy.

 

Dying Light 2 Stay Human (4 февруари)

„Получена, върната, обжалвана, загубена, намерена, разследвана, отново загубена и накрая заровена в мек торф в продължение на три месеца и преработена в подпалки за огън“ – помните ли тази култова дефиниция от легендарния „Пътеводител на галактическия стопаджия“? Е, тя спокойно може да бъде използвана за възможно най-кратко описание на съдбата на играта на полското студио Techland.

Шумно обявена на Е3 през 2018, Dying Light 2 направи някои изключително амбициозни заявки, които впоследствие явно срещна редица трудности да изпълни. В резултат играта беше многократно отлагана (хм, на коя ли друга полска игра ни напомня това?) и в крайна сметка последно – последно трябва да види бял свят в началото на февруари идната година.

Дали тези отлагания ще се окажат за добро, или и Techland ще последват печалната съдба на колегите си от CD Project RED? Предстои да видим.

 

CrossfireX (10 февруари)

Един от основните конкуренти на „вечния“ CS:GO най-сетне ще дебютира през февруари. За разлика от CS обаче CrossfireX ще е достъпен само и единствено за собствениците на Xbox платформата, но съдейки по политиката на Microsoft в последно време, вероятно на един или друг етап ще видим версия и за РС.

Стига, разбира се, междувременно CrossfireX да се окаже достатъчно успешна. Все пак по сингъл плейър кампанията работи опитно студио като Remedy Entertainment, а това определено дава надежди. Да видим.

 

Lost Ark (11 февруари)

И докато бъдещето на Diablo 4 е, меко казано, под въпрос с всички трусове, през които преминават Blizzard напоследък, един от най-силните им конкуренти – корейската Lost Ark, най после е на път да зарадва жадната за още ARPG приключения аудитория.

Публикувана (и локализирана) от Amazon Games, Lost Ark ще е free 2 play (подобно на изключително успешната Path of Exil, но много играчи се опасяват, че играта ще залитне прекалено много към pay 2 win модела, при който, ако не плащате за виртуални предмети, просто няма да можете да прогресирате нормално. Да се надяваме, че случаят няма да е такъв, защото извън това Lost Ark изглежда фантастично и като визия, и като геймплей).

 

Horizon Forbidden West (18 февруари)

Първият голям PlayStation ексклузив от новото игрално поколение идва зареден с огромни очаквания. Оригиналният Horizon Zero Dawn се превърна в едно от ключовите заглавия на PlayStation 4 генерацията благодарение на комбинацията от изключително оригинален, огромен и отворен за изследване свят, интригуваща история и динамичен екшън геймплей с ролеви елементи.

Horizon Forbidden West изглежда ще е (малко разочароващо) директно продължение следващо формулата „Ако не е счупено – не го поправяй“. Историята ще продължава буквално от там, където завърши в предната част, но вече на изцяло нов континент, пълен с нови, още по-шантави и предизвикателни механични противници.

Това безспорно ще привлече много от феновете на оригинала, въпросът е дали ще успее да мотивира достатъчно нови играчи да се включат. Предстои да разберем.

 

Elden Ring (25 февруари)

Събитието, което всички Souls фенове чакат вече повече от десетилетие, най-после е на път да стане факт – истинско (макар и не директно) продължение на Dark Souls, но с видимо добавени елементи от другите култови заглавия на FromSoftware като Bloodborne и Sekiro: Shadows Die Twice.

За разлика от всички досегашни Souls заглавия основната новост в Elden Ring ще е огромният, напълно отворен за свободно изследване игрален свят. Това е решителна стъпка в коренно противоположна посока за студиото, което винаги досега е поднасяло на феновете си много внимателно и прецизно планиран път за прогресия през игралните нива.

Извън това можете да очаквате много от добре познатите ни Souls елементи – брутално безжалостно предизвикателна бойна система, множество различни възможности за подход към сраженията; гигантско разнообразие от магии, брони, оръжия и предмети и гъвкава ролева система, която ви позволява да развивате героя си в каквато посока ви хрумне.