Десетилетие след своето излизане една от най-скандалните игри в новата история ще получи повече от неочакван експанжън. Става въпрос за екшън-ролевото заглавие Kingdoms of Amalur: Reckoning, чиято преработена версия бе пусната миналата година.

Експанжънът се нарича Fatesworn и ще ни пренесе в напълно нов регион на света - заснежените северни тундри, където за отмъщение се надига богът на хаоса.  Експанжънът ще предложи нов основен куест с продължителност шест часа, чиято история следва събитията от основната игра. Таванът на нивата ще бъде увеличен, 25 нови дънджъна, нови врагове, оръжия и екипировка, както и странични куестове.

Пакетът от основната игра и експанжъна ще струва 20 евро.

Kingdoms of Amalur: Reckoning дебютира в самото начало на февруари 2012 г. и геймърската общност е силно разделена относно качествата на играта. Продажбите обаче не са толкова добри, колкото вероятно са се надявали нейните автори. Самият Кърт Шилинг обяви, че Kingdoms of Amalur: Reckoning се е представила доста добре и дори е надминала очакванията на ЕА, като е “продала 1.2 милиона бройки в първите си 90 дни на пазара”.

В същото време обаче губернаторът на Род Айлънд Линкълн Чафи, чийто щат финансира проекта, обявява, че ролевата игра е била провал и е необходимо тя да продаде минимум 3 милиона копия “само за да избие първоначалните разходи”.

Първите сигнали, че се случва нещо нередно, идват на 13 май 2012 г., когато 38 Studios пропуска едно плащане по заема си към Съвета за икономическо развитие на Род Айлънд. Четири дни по-късно оглавяваното от Шилинг студио се опитва да замаже положението, предлагайки на щата чек на стойност 1.1 милиона долара за вноската. Оказва се обаче, че чекът е без покритие, тъй като на сметката на студиото няма толкова пари и властите го отхвърлят. Скандалът вече заплашва да стане достояние на широката публика и в резултат шефът на Съвета за икономическо развитие Кийт Строукс подава оставка.

Същата тази седмица служителите на 38 Studios за пръв път не получават своите заплати. Причината е проста – отново няма пари. Броени дни по-късно изпълнителната директорка на 38 Studios Дженифър Маклийн и старши вицепрезидентът на студиото Джон Блейкли напускат.

На свой ред базираното в Балтимор, Мериленд, Big Huge Games, което бе собственост на 38 Studios, дължи още между 50 и 100 милиона долара на над 200 компании, а собствените му активи се изчисляват на мизерните 500 000 долара.

Снимка: THQ Nordic

Виж още: Diablo 2 Resurrected ще ползва уникалните характеристики на PS5 контролера