Стриймингът е бъдещето. Това е новият тренд в много индустрии, включително музикалната и телевизионната. Spotify е една от най-популярните музикални стрийминг услуги, която преди около половин година се появи и в България. Netflix, от друга страна, е крал на видео стрийминга в държави като САЩ. И двете услуги са изключително популярни. Разбира се, при музиката ситуацията е по-сложна от гледна точна на рентабилността на подобна услуга. Не всеки слуша постоянно музика, а плащанията са малки за артистите. Но как стоят нещата при книгите? 

Книгоиздателската индустрия претърпя сериозни загуби през последните години. Факторите и причините за това са много. От една страна имаме увеличение на “пиратско” и “нелегално” съдържание. От друга имаме интернет, мобилни устройства и електронни книги. А от съвсем трета имаме намалено желание за четене от страна на младите, според някои проучвания. Но тук е важно да направим едно уточнение - четящите не са станали по-малко. Те по-скоро са се ориентирали към различен начин на получаване на желаното съдържание. Това, че някой не купува книги, не означава, че той не чете. Ние четем постоянно, навсякъде и по всяко време. Четем етикети на продукти, четем от телевизора, четем надписи на улицата, електронни книги, четем във Facebook. 

Актуалните проблеми на съвремените книгоиздатели включват self-publishing възможностите, инди издаването и блоговете. Реално всеки може да стане известен за минути, без да е минал през книгоиздателска къща, която да прибере и някоя друга таксичка. Друг проблем е как книгоиздателите да накарат тези, които искат да четат, но не могат да си го позволят, да платят за съдържание (забележете, не за книги). И ако цената на хетерогенния пазар, съставен от отделни хомогенни групи потребители, се определя от няколко фактора, включително известността на автора, респективно вложените средства в маркетирането на плодовете на труда му, пазара и актуалността на заглавието, то проблемът става много сериозен. Как да убедиш някого да прочете твоята книга от 15 лева, а не някоя за 3 лева? Как да накараш потребител, който може и има намерение да отдели само 10 лева, например, за книга този месец да прочете още от заглавията ти? Компанията Amazon смята, че е намерила решение. 

Днес се появи информация, според която гигантът, воден от Джеф Безос, готви нова услуга, носеща името Amazon Unlimited, която ще предложи на потребителите възможност да четат неограничено количество книги (от предложените заглавия) срещу скромна месечна такса от 9.99 щатски долара. Според слуха, броят на заглавията, които фирмата ще предложи, е 638 416, в които ще бъдат включени и много трансмедийни проекти като “Хари Потър” и “Игрите на глада”. Но достатъчно ли са те, за да бъдат привлечени потребителите?

Тук идва редът да кажем, че Amazon вече предлага подобна услуга, но тя е значително по-ограничена от готвената Unlimited. Като част от абонаментната услуга Amazon Prime, предлагаща видео и музикален стрийминг, както и безплатна доставка, на потребителите на таблетите Kindle се предоставя и възможността да “заемат” до една книга на месец от списък с 600 000 заглавия. Amazon Prime струва 99 долара на година. Може ли Unlimited да се маркетира като отделна услуга и колко от хората ще платят 10 долара на месец за модел “прочети-колкото-можеш”? Отговорът не е еднозначен.

books

Изображение: Nomadic Lass/Flickr

Книгите не са като филмите. Видео заглавията се гледат по веднъж, два пъти. Книгите са по-скоро като музиката от психологичен аспект. Редовните “читатели” много държат да притежават това, което четат. Ако приемем, че популярната музика минава и заминава и заради това стрийминг моделът на Spotify може и да има успех, то при книгите нещата стоят една идея по-различно. Книгите се препрочитат, предават от поколение на поколение и цитират постоянно (особено в научните среди). Нека приемем, че аз плащам месечна такса, за да чета колкото се може повече книги. Нека приемем също така, че аз работя по научен проект и постоянно цитирам издания от своята виртуална библиотека. Но какво се случва, ако реша да спра да плащам и след няколко месеца трябва да се върна и да проверя някой факт? Трябва да платя отново цялата месечна такса. Ако “притежавам” книгата, та дори в електронен вариант, тя винаги ще е достъпна за мен. Тук не е като при Spotify - имаме и безплатен модел, при който можем отново да слушаме каквото пожелаем, ако нямаме проблем с реклами. Може ли книгите да идват с онлайн реклами? Не, разбира се.

От друга страна стои съдържанието. Amazon отдавна има големи проблеми с важните издатели, а ако не успее да осигури всички топ заглавия, аз не виждам начин да убеди потребителите да плащат тази сума. 

Ако тази неограничена услуга беше внедрена в пакетната Amazon Prime, шанс за книгите има. По подобен начин Amazon внедри музикалната си услуга в Prime, като едновременно с това цената си остана същата. Въпреки че музикалната услуга е ограничена (по последни данни съдържа само около 1 милион песни заради липсващи сделки с големите лейбъли), тя е добре дошла за сегашните и бъдещите абонати на Prime, защото предлага добавена стойност към вече предлаганото видео и безплатна доставка на покупки. Едното безплатно книжно заглавие на месец за абонатите също е добавена стойност. Въпросът е кого таргетира Amazon с бъдещата Unlimited услуга? Компанията трябва ясно да покаже дали услугата е приоритетно насочена към сегашните абонати на Prime или към нови потребители, които за първи път влизат в двора на Amazon. Ако е таргетирана към абонатите на Prime - ще има ли отстъпка за тях от цената на Unlimited?

Но услугата Amazon Unlimited не е нещо ново и иновативно. Компании като Oyster вече пуснаха абонаментни услуги за книги по модела “прочети-колкото-можеш”. Изпълнителният директор Ерик Стромберг дори заяви пред CNET, че на всяка една прочетена книга от един потребител се споделят и свалят още четири. За Amazon такава услуга може да послужи и като начин да предложи на читателите автори и заглавия, които иначе не биха и погледнали. Доказано е, че потребителите са по-склонни да обърнат внимание на нещо непознато, което е безплатно, отколкото да платят за неясно съдържание. По този начин на читателите ще бъдат предложени нови самоиздаващи се автори и непознати на масовата аудитория имена, без това да излиза извън рамките на месечната такса. 

Услуги като Oyster и Scribd са добри, но само гигант като Amazon има силата и възможността да притисне големите издателства и да ги убеди, че абонаментите са бъдещето при дигиталното съдържание.

 

Вие бихте ли плащали определена скромна сума на месец, за да четете каквото пожелаете? Колко важна е собствеността за вас? Очакваме отговорите в коментарите.