Bluetooth тонколонките са все по-предпочитано устройство за приятно прекарване през лятото навън – било то на плажа, на планина или просто в града. Те са малки и леки, но възможността да споделите музиката с приятели и тя да звучи все пак сносно, а не като от вградените говорители на телефона ви например, е изкушаваща. Този тип продукти са сравнително евтини и са достъпни за основната си публика – младите хора, а в същото време са подходящи и за подарък, така че не е изненада, че се получава една сравнително конкурентна пазарна ниша.

В тази популярна област JBL Flip 5 има нелеката задача първо да се бори със интересни съперници от други марки, и второ да влезе в обувките на предшественика си Flip 4, който беше обявен от не малко специалисти за една от най-добрите портативни Bluetooth тонколонки при премиерата си. Всъщност не само от специалистите, но и от феновете – Flip 4 спечели в категорията си на организираните от нас HiEnd Entertainment Product Awards в края на 2017 г. Така че не се изненадвайте, когато видите, че повечето от правещите ревюта на този модел ще го сравняват стъпка по стъпка със стария.

Всъщност основните разлики с Flip 4 са три – първата е по-различния дизайн на говорителя, който позволява по-голям ход на мембраната. Производителите са нарекли тази форма „racetrack-shaped“, т.е. тя е овална. В случая става въпрос за единствения скрит говорител, който заменя двата по-малки кръгли такива на Flip 4. Увеличеният ход на мембраната и по-големият конус придават по-голяма сила на звука и той тук е 20W срещу 2х8W на предишния вариант. Звукът остава все така много приятен за класа си, особено ако не се опитвате да оползотворявате пълната мощност.

Втората новост е наличието на USB-C, което би трябвало да осигури по-ефективно зареждане. Батерията също е доста по-голяма. При Flip 5 говорим за 4800 mAh срещу 3000 mAh в стария модел. Въпреки това времето за непрекъснато свирене по спецификации не се е променило – то е 12 часа, достатъчно за всеки излет все пак.

Външният вид е максимално изчистен с големи бутони за контрол на звука, пускане и спиране на музиката, сдвояване и за активиране на JBL Partyboost функцията, която позволява свързването на няколко колонки от този тип в една звукова „система“. Премахнат е минижак входа – очевидно е преценено, че той е излишен за най-честите сценарии на ползване, в които попада подобен продукт.

Flip 5 е IPX7-клас водоустойчив, което ще рече потапяне до 1 метър, достатъчно лек и ще се предлага в 11 различни разцветки. Да не забравяме и един от най-важните елементи за успех в този клас – цената ще е сравнима с тази на Flip 4 при премиерата си, поне по първоначални прогнози.

Вижте още: Hama Soundcup-D: две на цената на едно (ВИДЕО РЕВЮ)