Ежедневно ставаме свидетели на измами с кредитни карти. Слава богу огромната част от тях се случват извън пределите на страната, но въпреки това са достатъчни, за да се запитаме дали електронните пари, които ползваме под формата на кредитна карта, са достатъчно защитени. И какво трябва да направим, за да не станем с наивността си жертва на измама.

И въпреки че доста се е изговорило, най-малкото от страна на банката, която ви е издала кредитната карта, какво трябва и какво в никакъв случай не трябва да правите, за да стане защитата на кредитната ви карта ваша втора природа, е необходимо да схванете какво е предназначението на всички защити. Тези технологични и информационни „пазачи" са там с цел да осигурят защита на персоналните ви данни, както и да сведат до минимум намесите във вашите финанси. А за да стане още по-ясно и недвусмислено какво трябва да правите, се посъветвахме с Мануел Алексе, вицепрезидент „Развиващи се пазари" в MasterCard Europe.

ПИН код

И дебитните, и кредитните карти са защитени с ПИН код. Той е известен само на собственика на картата, дори не се получава едновременно със самата карта. Как ви пази ПИН кодът? Когато го въведете, банката го проверява и одобрява или не транзакцията. Опасността идва изцяло от невниманието и небрежността на потребителя, който може да запише ПИН-а си на гърба на картата или на листче, което да държи заедно със самата карта.

Чип карта

Това е хитът в момента. При теглене от банкомат чип картите са си защитени с ПИН, но когато плащате на ПОС терминал, самото устройство преценява, на база информацията в чипа, дали транзакцията да се потвърждава от банката издател или не. Това е възможно, защото на практика той представлява нещо като минибанка на картата. Той решава дали транзакцията да бъде оторизирана от банката, или може да се оторизира локално. Чип картата може да бъде много проста - като на мобилен телефон, или сложна с различни нива на оторизация. Най-високото ниво е с допълнителна автентикация с динамичен ПИН код. Тя е предназначена за безопасно пазаруване в интернет. Динамичният номер се генерира, като се постави картата в терминал. След като въведете ПИН-а си, картата и устройството се разпознават взаимно и получавате уникален номер, който въвеждате на уеб сайта. От страна на банката издател нещата изглеждат по следния начин - тя знае какъв код сте получили от устройството и очаква да го въведете.

Кредитна карта с дисплей

Този вариант също стъпва на защита с динамичен код, но с тази разлика, че не поставяте картата в устройство. Самата карта има дисплей, на който на определен интервал се генерира парола. Според Мануел Алексе обаче подобни карти не са практични, защото са доста по-скъпи и чупливи.

Фотозащита

Въпреки очакванията, че кредитните карти със снимка на картодържателя ще наберат скорост, защитата се разви в друга посока. Какви са причините технологията да не бъде взета присърце от издателите на кредитни карти, идеята все пак не е за изхвърляне. Най-малкото наличието на снимка може да бъде известен ограничител на кражбите, тъй като вероятността крадецът да прилича физически толкова много на вас, че да не бъде разпознат от продавача в магазина примерно, е пренебрежимо малка.

Със стил

Подобно на всички аксесоари, които сте избрали, защото съответстват на вашия стил, можете да направите същото и с кредитната си карта. Компаниите предлагат различни дизайнерски решения, които могат да паснат добре на вашата визия и излъчване. Трябва да знаете обаче, че нестандартните носители не се предлагат във всяка държава и понякога има изисквания, за да се сдобиете с определен модел. Примерно, за да станете притежател на карта Порше от MasterCard, трябва да сте горд собственик на гореспоменатия автомобил. Ако сте дама с изявени предпочитания в областта на розовото, вашата карта пък е брандираната от Avon. И накрая за големите тежкари - най-скъпата кредитна карта в света е издадена в Дубай и е с диамант. Преди да се хвърлите да кандидатствате за такава, обаче е добре да знаете, че това не е много изгодна сделка. Защото всъщност диамантът не е ваш, а на банката и ще трябва да го върнете след две години, когато срокът на картата изтече.

Други приложения на картите

От филмите знаем, че кредитната карта може да отвори всяка врата, стига само да знаете как да избутате езичето на бравата с нея. Тук обаче става въпрос за по-интелигентен и напълно законен начин за отваряне на врати. На чипа на картата може да бъде качено приложение за заплащане на музеи например, както са направили американците. В Хонконг пък кредитните карти освен за електронни пари могат да се използват за лична карта и електронен портфейл за обществения транспорт. Всъщност технологично няма ограничения да се поставят приложения за всякакви разплащания. Проблемът опира до политика в съответните региони.

 

 

 

 

Тагове: