Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH без преувеличение може да се счита за едно от най-добрите предложения в този клас устройства – най-вече заради неговия компактен метален корпус, отличния живот на батерията, висококачествения звук и луксозния дисплей. И разбира се, не на последно място ще опитаме да разберем на какво е способен един ултратънък лаптоп, захранван от изключително мощния Intel Core Ultra 9 процесор?

Изчистен и стилен дизайн

Лаптопът е с компактни размери и тегло 1.2 кг. Корпусът му е изработен от алуминий и общо взето и по традиция с моделите на Lenovo нямаме оплаквания относно качеството на изработката. Дизайнът е изпипан, стилен, сдържан, минималистичен, без излишни стикери освен този на Intel EVO.

Повърхността на лаптопа е приятна на допир, но и доста лесно се замърсява, оставяйки отпечатъци, така че добре е да имате подръка кърпичка и почистващ препарат. Капакът на лаптопа се отваря лесно с една ръка, като относно дизайна на устройството се създава впечатление за качествен продукт от средно/високия клас.

Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH има съвременен набор от интерфейс, включващ три Thunderbolt 4 USB порта и DisplayPort 1.4, но липсват USB Type A, HDMI и слот за карта с памет. Налице обаче е 3.5 мм жак за слушалки. Липсата на стандартни USB портове и Ethernet порт едва ли ще спъне работата ви, имайки предвид способностите на новия Thunderbolt интерфейс.

Традиционно добра клавиатура и тъчпад

Клавишите на Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH са сравнително големи за стандартите на лаптопа. Налице е скенер за пръстови отпечатъци, разбира се, като писането с клавиатурата е изключително удобно и лесно. Включването на подсветката е в няколко режима, като ергономията е отлична, позволявайки удобна работа в затъмнените помещения.

Донякъде ни липсва ключът за заключване на тъчпада, но въпреки това случайните и нежелани докосвания върху него са рядкост и не пречат на работния процес. Самият тъчпад е наистина голям и изключително чувствителен, като с него се работи перфектно. Вибрационният отговор на тъчпада издава лек звук, но ако това ви дразни, можете да изключите тактилната обратна връзка от системните настройки.

Впечатляващ дисплей и звук

Лаптопът разполага с голям 13.5-инчов екран със съотношение на страните 3:2. От спецификациите се вижда, че използва IPS матрица с честота 120 Hz, яркост 500 нита и резолюция 2880×1920 пиксела.  

Дисплеят е прилично ярък, не уморява очите дори при продължителна работа. Изображението е меко, приятно и доста реалистично с отлично покритие на sRGB цветовото пространство и добри резултати на P3, Adobe RGB, NTSC. Включените технологии DisplayHDR 400 и Dolby Vision осигуряват отлично представяне и жива картина.

Няколко думи и за камерата – тя е 2 MP Full-HD, притежава бутон за физическо изключване, като самото качество на видеото е средно при идеална осветеност.

Относно звука може да се кажат само суперлативи – идва от общо четири високоговорителя, дело на известните майстори на добрия звук Harman Kardon, които изграждат отличен съраунд, много ясен и приятен. Впечатление прави и максималната сила на звука, която определено е висока за компактен лаптоп.

Истински коз в лицето на мощния Intel® Core™ Ultra 9 185H процесор 

Безспорно най-силната черта на този лаптоп е неговият мощен процесор и затова заслужава да му обърнем специално внимание. С няколко думи – Intel Core Ultra 9 185H е мобилен процесор с 16 ядра, който бе пуснат на пазара през декември 2023 г. Той е част от серията Ultra 9, използвайки архитектурата Meteor Lake с BGA 2049 и технологията Intel Hyper-Threading, която ефективно удвоява броя на нишките на ядрото до 22. Core Ultra 9 185H разполага с 24 MB L3 кеш и работи на 3.9 GHz по подразбиране, но може да достигне и до 5.1 GHz в зависимост от натоварването. Core Ultra 9 185H е изграден благодарение на новата 7 нанометрова технология на производство.

С TDP от 45 W, Core Ultra 9 185H консумира типичните нива на мощност за съвременен компютър. Процесорът на Intel поддържа DDR5 памет с двуканален интерфейс и е с интегрирано графично решение Arc Xe-LPG Graphics 128EU.

Висока производителност по всички показатели

Неслучайно отделихме специално внимание на процесора на лаптопа – Core Ultra 9 185H, който в комплект с бързата 32 GB LPDDR5x-8400 RAM памет предоставя предостатъчно мощ за бърза и комфортна работа. Браузването и прозорците зареждат светкавично, дори да отворите десетки от тях няма да усетите значимо забавяне. Въпреки че тук не става въпрос за геймърски лаптоп, моделът може да задоволи изискванията и на по-претенциозните геймъри – 8-ядрената вградена графика на Intel Arc и мощният процесор позволяват да играете повечето от добре оптимизираните видеоигри от последните години на ниски и средни детайли. Така например тестовете на Counter Strike 2 доставят около 50 fps на средни детайли, което е достатъчно за добро представяне на бойното поле. В стратегиите и по-леките игри представянето на лаптопа е отлично. Разликата в кадрите между използването на батерията и захранването на лаптопа в игрите е минимална, а в някои игри е в полза на батерията, което е изненадващо. Всъщност последната се представи доста добре в повечето сценарии. Както се оказа, лаптопът държи заряд за невероятно дълго време при ниско натоварване на системата, но разбираемо изпитва трудности при по-тежките сценарии. Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH ви позволява да получите до 20 часа живот на батерията с минимално фоново осветление за лека офис работа. Гледането на 4K видео със 100% яркост на екрана намалява тази цифра до около 7 часа. Ако играете някоя по-сериозна игра, може да разчитате на батерията за не повече от 2 часа.

Охладителната система работи добре. Процесорът бързо нулира честотите при стрес теста, намалявайки консумацията на енергия с 10–15 вата. По време на работа температурата рядко надвишава 80 °C, а при дългосрочни стрес тестове пада до 70–75 °C поради намаляване на честотата.

Като цяло, изключвайки работата в офиса, ако сте дизайнери, фотографи или се занимавате с други творчески дейности професионално, този лаптоп ще ви допадне изключително много, разбира се, ако липсата на слот за карта с памет не се превърне в някаква пречка за вас. Ако сте собственик на лаптопа Lenovo ThinkBook 13x G4 IMH, освен добре свършената работа със сигурност ще намерите какво да правите и в свободното си време.

Снимки: Lenovo

Вижте още: Lenovo Yoga 9 2-in-1 14IMH9 – лаптоп, таблет или и двете? (РЕВЮ)