Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

120 милиарда долара – толкова са общите приходи, реализирани от видеоигралната индустрия през миналата година. До 2022 очакванията на аналитиците е тази цифра да достигне, а вероятно и да надхвърли 200 милиарда.

Вижте още: 10-те най-очаквани игри за PlayStation 5

При повече от 2 милиарда активни геймъри по планетата електроните развлечения отдавна са неделима част от ежедневието ни и оказват влияние върху всеки един аспект на глобалната култура.

Традиционната литература не прави изключение – през последните няколко години на пазара се появиха впечатляващо количество книги, вдъхновени от видеоигрите. Част от тях продължават историите, започнати от мега популярни поредици като Halo, StarCraft, WarCraft, Gears of War.

Други допълват и разширяват видеоигралните вселени с нови идеи, герои и вълнуващи приключения.

Ако и за вас книгите и игрите са две от любимите ви занимания в свободното време, този кратък текст несъмнено ще ви е полезен. Той ще ви помогне по-лесно и бързо да откриете някои от най-добрите книги по видеоигри, които можете да си купите в момента, а в същото време ще ви напомни и за някои по-стари издания, които за съжаление понастоящем са с изчерпан тираж – поне що се отнася до вариантите им в превод на български.

 

God of War - Официалната новелизация

Автор: Джей Ем Балрог


За какво става въпрос: Дело на Джей Ем Балрог, който освен популярен фентъзи автор е и баща на Кори Балрог – гейм дизайнера, на когото основно дължим феноменалната едноименна игра.

Сюжетът на книгата следва този на PlayStation 4 мегахита God of War, който се явява софт рестарт на един от най-успешните франчайзи в историята на игралната платформа на Sony. Главният герой Крейтъс е напуснал родните си земи на Древна Гърция и се е оттеглил в Далечния север на Скандинавието с надеждата да намери малко мир за себе си и невръстния си син. За съжаление боговете на Асгард имат други планове и скоро баща и син се оказват въвлечени в опасно приключение, докато се опитват да достигнат върха на най-високата планина, от който да разпръснат праха на току-що починалата съпруга на Крейтъс.

Предвид факта, че огромна заслуга за невероятния успех на играта (почти единодушно оценена с 10/10 и обявена за игра на годината през 2019) имаше именно трогателната история на Крейтъс и Атреъс, книгата е задължително четиво за всеки God of War фен.

Можете да купите от: Директно от електронната книжарница на издателство „Сиела“

Цените варират: В момента - 15.30 лева.

 

Вещерът (поредица)

Автор: Анджей Сапковски


За какво става въпрос?: Ако не сте чували за култовия Гералт от Ривия, значи не само не играете игри, не четете книги, а вероятно не гледате телевизия и сте прекарали последните няколко години на самотен остров без връзка с интернет и модерния свят.

Благодарение най-вече на изумителния успех на игрите на доскоро непознатото полско студио CD Project, поредицата за Вещера понастоящем е абсолютен културен и развлекателен феномен, който спокойно мери сили с неща като Game of Thrones или Star Wars.

Разбира се, романите на поляка Анджей Сапковски предшестват (и то с много) едноименната игрална поредица – първата книга от серията, която по същество е сборник с разкази, е публикувана през 1993 г., докато играта The Witcher се появява едва през 2007г.

Интересното тук е, че сюжетът в игрите всъщност се явява продължение (макар и полуофициално) на историите от романите на Сапковски. Тоест книжната и игралната поредица всъщност се допълват взаимно. Което, разбира се, прави всяка от седемте книги (до една преведени на български) задължителни за всеки почитател на Вещера.

Можете да купите от: Директно от електронната книжарница на издателство „Сиела“

Цените варират: От 11 до 14 лева.

 

Орденът на Асасините (поредица)


Автори:  Оливър Боудън, Матю Кърби, Гордън Дохърти

За какво става въпрос: Доста обширна поредица, базирана върху мега популярната Assassin’s Creed серия на Ubisoft. До момента на български са издадени общо 12 части, всяка от които следва сравнително плътно сюжета на съответните игри от поредицата. Целта на авторите видимо е по-скоро да обогатят историите на игрите с допълнителни детайли и нюанси от света на мистериозните Асасини и техните архи врагове – Тамплиерите.

Иначе казано, ако очаквате нещо ново, свежо и различно, почерпило вдъхновение от игрите, но развиващо изцяло своя идея и сюжет, трудно ще го намерите точно в романите от тази поредица. За най-запалените почитатели на Assassin’s Creed серията обаче всяка от книгите ще позволи да се потопят отново във вълнуващата амалгама от реални исторически факти и фигури, преплетени с находчиви научнофантастични елементи.

Можете да купите от: Директно от издателство „Ера“ или от онлайн книжарница Orange.

Цените варират: От 11 до 15 лева на издание.

 

Mass Effect Andromeda - Бунт в ядрото


Автори: Джейсън М. Хю, К. Алекзандър


За какво става въпрос: Отново става дума за роман, който цели да разшири и допълни историята на едноименната игра на BioWare, без да се отклонява съществено от нея. Съответно бихме я препоръчали основно на най-запалените фенове на конкретната игра. Последното уточнение е важно, тъй като Andromeda имаше амбициите да изиграе ролята на един вид софт рестарт за франчайза, но за съжаление не се справи особено успешно със задачата си. Съответно за момента бъдещето на култовата Mass Effect поредица е неясно.

Преди време на български бяха издадени и няколко други романа, базирани обаче на оригиналната Mass Effect трилогия (2007-2012) с автор Дрю Карпишин. Те обаче не следваха плътно сюжета на съответните игри от серията, а разширяваха историите им. Първият роман от серията например - Mass Effect: Revelation, играеше ролята на предистория и разказваше за все още младия тогава лейтенант Дейвид Андерсън (по-късно Адмирал Андерсън), като се фокусираше върху събития, предшестващи случващото се в първата игра.

Можете да купите от: Директно от електронната книжарница на BOOKTRADING

Цените варират: От 16 лева за книжното и едва 5 лева за електронното издание.

 

Метро (поредица)

Автор: Дмитрий Глуховски


За какво става въпрос: Всъщност тук говорим за малко по-различна колаборация между традиционната, писана литература и видеоигралния жанр. Поредицата на руския автор Дмитрий Глуховски хронологично предшества игрите на украинското студио 4A Games, но историята на гейм серията Metro не следва плътно сюжета на книгите. От тази гледна точка двете поредици по-скоро се допълват взаимно и градят една по-мащабна картина на мрачната постапокалиптична вселена на една Русия, унищожена от ядрен конфликт.

Глуховски активно участва в разработването на сюжетите за всяка от трите Metro игри (Metro 2033, Metro: Last Light и Metro: Exodus), но неговите романи – Метро 2033, Метро 2034 и Метро 2035, като цяло се отклоняват сюжетно в малко по-различна посока.

При всички случаи обаче те са силно препоръчително четиво за всеки фен на видеоигралната серия.

Можете да купите от: Директно от електронната книжарница на Хермес

Цените варират: От 15 до 18 лева.

 

Няколко интересни алтернативи (бонус)

За хората, които нямат проблем да четат книгите в оригинал на английски, ето още няколко отлични предложения.

Като начало можем да започнем с отличната поредица на Дейвид Гайдър, базирана на може би последната „истинска“ BioWare игра – Dragon Age.

Трите части на серията: Dragon Age: The Stolen Throne, Dragon Age: The Calling и Dragon Age: Asunder са безценно съкровище за всеки фен както на епичните ролеви игри със запазената марка на култовото канадско студио, така и на конкретната игра в частност.

Все пак говорим за творби на човека, писал историите на всички игри от серията, а също така работил и по други, легендарни BioWare проекти като Baldur’s Gate, Neverwinter Nights и Star Wars: Knights of the Old Republic. За съжаление романите на Гайдър така и не бяха преведени на родния ни език, но можете да ги намерите в оригинал на английски в онлайн книжарницата на Orange.

Феновете на игрите на едно друго мега популярно студио – Blizzard Entertainment, без съмнение ще харесат сериите на Ричард А. Кнаак, базирани върху сюжетите на два от най-големите гейм хитове на „Буреносните“: WarCraft и Diablo.

Разбира се, предвид на сериозната популярност на игрите, тези книжни поредици бяха преведени и издадени на български, но за съжаление отдавна са с изчерпан тираж. Все още можете да ги намерите на английски обаче в Orange.

На финала бихме ви предложили поредицата романи на Трой Денинг, базирани на вселената на Xbox супер хита Halo. Всички четири части на романите на Денинг можете да намерите в оригинал на английски в Orange, а ако четенето на хартия ви затруднява, Storytel ги предлага във вариант „аудио книга“.