Всичко напоследък се нарежда за създателите на геймпоредицата The Witcher: студиото CD Projekt се договори с писателя Анджей Сапковски за правата върху бъдеще игри, а екранизацията на приключенията на Гералт се радва на успех в Netflix. А сега научаваме, че именно огромната популярност на фентъзи ролевата поредица се е превърнала в кокошката, снасяща златни яйца за CD Projekt.

Оказва се, че от 2009 г. насам акциите на CD Projekt са скочили с 21 000 процента. Според Bloomberg, това е най-големият скок на акции на компания, листвана на Stoxx Europe Index, и поставя CD Projekt рамо до рамо по пазарна капитализация за последните десет години с други европейски гейм гиганти. Например Ubisoft.

Само за последните дванайсет месеца и въпреки че не е пуснала нова игра, пазарната стойност на CD Projekt се е увеличила с 86 процента и в момента студиото се оценява на 6.8 милиарда долара. Част от това вероятно се дължи на възобновения интерес към The Witcher заради премиерата на сериала по Netflix. Откакто той дебютира, CD Projekt отчита най-висок брой играещи The Witcher за последните години, тъй като след осем ТВ епизода, зрителите явно са гладни да научат още подробности за вселената на Гералт.     

Друга причина за растежа през последната година пък се дължи на огромния интерес на инвеститорите към Cyberpunk 2077, чиято премиера е догодина и категорично най-скъпият и амбициозен проект на CD Projekt до момента.

Виж още: Най-добрите игри за 2019 година

Тагове: