Новото Metro от украинците 4A Games скоро ще бъде пазарен факт – официално играта излиза утре, 15 февруари, за Microsoft Windows, PlayStation 4 и Xbox One, като РС версията ѝ ще се появи ексклузивно в новия Epic Games Store на Epic Games. За момента оценките на критиката са преобладаващо ласкави и варират в диапазона от 8 до 9 от 10, така че на този фронт 4A Games има от какво да са доволни.

Не толкова щастливи обаче ще са феновете на играта, които възнамеряват да я играят на добрата стара Windows PC платформа. След предизвикалото доста бурна реакция решение на студиото да пусне играта приоритетно в Epic Game Store вместо в Steam, сега тях ги очаква и нова, не особено радостна новина.

4A енджинът на Metro открай време се слави като истинска месомелачка за игрален хардуер, способна да постави на колене дори най-мощните процесори и видеокарти. Явно поредната част от серията не възнамерява да прави изключение в това отношение.

Тестовете, проведени от популярния хардуерен сайт Guru3D, показват, че в 4К резолюция стабилни 60 кадъра в секунда не са по силите дори на настоящия графичен шампион Nvidia GeForce RTX 2080 Ti. Масови видеокарти като Nvidia GeForce GTX 1060 и AMD Radeon RX 570 дори в 1080р едва успяват да достигнат 35 кадъра в секунда на вградения в играта тест. При това тук става дума за тестове, в които са изключени технологии като Nvidia Hairworks и Ray Tracing, в Ultra режим на визуални настройки (т.е. предпоследният възможен, тъй като играта предлага и опция Extreme).

Така, за да можете да разчитате на сравнително константни 60 fps в този режим, ще ви е нужен адаптер поне от ранга на Nvidia GeForce RTX 2070 или AMD Radeon RX Vega 64.

В противен случай ще трябва да се задоволите с известни компромиси по отношение на визията, за да може да играете с приличен фреймрейт.