През последните години все по-често споменаваме за Google [X], секретната (или вече не чак толкова) лаборатория на Google, благодарение на която сме свидетели на проекти като Google Glass, самоуправляващите се автомобили на компанията, Project Loon и т.н. Затова реших да обобщя всичко, което знаем за проектите на Google [x], споменавайки и тези, които все още не са официално потвърдени. Но нека започнем от начало!


Какво е Google [X]?

По същество Google [X] е "тайна" сграда, която се стопанисва от Google като за съществуването й се знае едва от няколко години. В нея екипи от учени и инженери разработват проекти, които целят да променят схващането, че в технологичния свят има невъзможни неща. Е, сигурно има, но нищо не пречи да се търсят непрестанни решения за справяне с предразсъдъците около тях.

В Google [x] се мисли извън общоприетите рамки (Outside the box) и с погледа към бъдещето, за да се създадат продукти и иновации, които променят качествено начинът ни на живот. Разбира се не всяка идея, развивана в лабораторията на Google, вижда бял свят, и ние едва ли ще научим за всичко, над което работят учените там, но именно затова тя носи статута на тайна лаборатория.


Къде се намира Google X?

Изследователските лаборатории на Google X са настанени в чифт двуетажни, червени тухлени сгради, разположени на около километър от централата Google Plex в Маунтин Вю, Калифорния.

 

 

Проектите на Google [x]:

 

Какво е Moonshot Thinking?

 

d


От Google описват изстрелването към Луната като огромен проблем, който се нуждае от радикално решение и революционна технология. Moonshoot Thinking е луда идея или невероятен проект, който в момента има научен шанс едно на милион да бъде успешно реализиран. Следователно създаването на нова технология за изстрелване на апарати към Луната изисква огромен капитал и решението на този проблем може никога да не дойде.

Проектът Moonshot в Google X се оглавява от Ерик "Astro" Телър, най-вече заради неговия гений, вероятно наследен от дядо му, Едуард Телър, който е създал водородната бомба.
Телър казва, че "когато се опитате да направите нещо радикално трудно, можете да подходите към проблема по по-различен начин, отколкото, ако се опитате да направите нещо постепенно по-добро".


За повече информация за Moonshoot Thninkig, вижте видеото:

 

 

 


Продъжава на страница №2...

Кои са някои от основните Google [x] проекти? От Google са потвърдили следните проекти:


Project Glass


Разбуленият през 2013г., проект Glass, има за цел да добави допълнителна реалност, чрез вграждане на интерактивен екран в очила, наречени Google Glass.

По същество Google Glass цели да замени някои смартфон функции, с които сме свикнали да боравим всеки ден, като например да осъществяваме обаждания, да правим снимки, да получаваме информация от интернет, и то без да използваме ръцете си. Всичко се случва пред очите ни (т.е. пред окото ни, за сега).

Ние сме писали достатъчно много за този проект, затова няма да задълбавам в още подробности, но все пак тези от вас, които не са чували могат да видят долното видео.

 

 

 

Самоуправляващ се автомобил от Google.

 

В Google [x] работят по-роботизираният автомобил Google Car от няколко години. Себастиан Трън, който е съизобретател на Google Street View, е водеща фигура в проекта.

Въпреки че миналото лято от Google заявиха, че автономно движещите се автомобили на компанията са изминали над 500 000 километра, без произшествия, то все още се водят преговори за правно одобрение, за шофиране на този тип коли в САЩ. Дори най-големите автомобилни компании са по-бавни в тази сфера на разработки, а някои от тях едва сега започнаха работа върху собствените си самостоятелно шофиращи се коли - BMW, TELSA, Volvo и Audi.

 

 

От екипа на Google [x] са толкова напред в разработките си, че дори патентоваха жестов контрол за автомобилите си, а също така твърдят, че превозните им средства ще шофират по-добре от хората. Един от лидерите на проекта за самостоятелно шофиране на Google, Крис Ърмсон, заяви, че анализът на данните от стотици хиляди километри, изминати от робо-колите, показва, че те не само поддържат безопасна дистанция, но и че компютърните им мозъци ускоряват и спират много по-гладко, отколкото тези на автомобилните гиганти.

"Ние прекарваме все по-малко време в моменти на предстоящ сблъсък.", казва Ърмсон. "Нашата кола се шофира по-гладко и по-безопасно, отколкото нашите обучени професионални водачи."Project Loon

 

В Google [X] усилено продължава да се разработва уникалната мрежа от атмосферни балони, които ще разпръскват Интернет над райони с невъзможност за изграждане на стабилна инфраструктура, осигуряваща интернет достъп за хората живеещи там.

По-конкретно балоните, ще използват соларната енергия и ще се възползват от естествените течения на Земята, движейки се изключително координирано с минимален разход на енергия на два пъти по-голяма височина (20 км), отколкото летят търговските самолети (10км). Те ще обикалят Земята три пъти, преди да кацнат за извършване на профилактика.

Пам Дисроучерс, производствен мениджър на Loon балоните, казва, че те ще летят непрестанно в продължение на 100 дни, а постоянния цикъл на замяна, ще гарантира, че Google ще има най-актуалната технология във въздуха.

Първите реални тестове в момента се провеждат в Нова Зеландия, което може да видите от видеото, по-долу. А ако се интересувате, какво има вътре може да прочетете новината ни от октомври миналата година, тук.

 

 

 

Умни контактни лещи

 

dЕкипът на Google X този месец обяви, че развива умни контактни лещи за диабетици. Те ще измерват нивата на глюкозата в сълзите, благодарение на миниатюрните сензори, вградени в тях, които са по-тънки от човешки косъм. Работи се и за вграждането на малки LED светлини, които ще известяват за ниско или високо съдържание на глюкозата. Но към момента от Google не възнамеряват да произвеждат и продават изобретението си.

Интересното е, че умните контактни лещи не са нова разработка, защото от Microsoft и Университета на Вашингтон всъщност са работили по-подобен проект през 2011 година. Но все пак напредъка на Google е голям и това може да промени качествено живота на много хора, страдащи от диабет. А чрез различни сензори те могат да бъдат приложими и при други здравословни проблеми.Невронната мрежа на Google!

 

sТова вероятно е един от по-малко атрактивните проекти на Google X, заради прекалено техническата му страна, но той е свързан най-вече с подобрение в основния бизнес на Google – Търсачката. Обявен през 2012 г., невронна мрежа на Google е в основата на технология, която използва полу-контролирана система, даваща възможност за разпознаване на реч и извличане на обекти от видео. Примерните приложения за бъдещето включват подобрения в търсенето на изображения, разпознаването на говор, и машинен езиков превод.

Според New York Times, проектът за невронна изследователска мрежа е бил преместен от Google [X] лабораториите в поделението на търсачката, която е основен бизнес на компанията и свързаните й услуги.

 

 

Продължете да четете на страница №3...

 

Какви са новите слухове около Google [X] проектите? От Google все още не са потвърдили следните проекти:

 

Genie?

 

d


В Google [X] се работи по-нова технология, свързана с архитектурната и строителна индустрии, и тя се нарича Genie.

Genie се описва като платформа за сътрудничество, базирана в „облака“. Тази платформа има за цел да подпомагане архитектите и инженерите в процеса на проектиране на сгради, особено за небостъргачи и големи постройки. В нея са включени инструменти за планиране от експерти, архитекти и инженери, които могат да симулират дадени процеси от проектирането и изпълнението на проектите.

Genie може да спести от 30 до 50 % процента от разходите за строителство, а следователно и от 30 до 50% процента от времето, прекарано между планирането и изпълнението. В действителност, екипът зад Genie вече е изпратила прототипи на архитекти и професионалисти в индустрията, и те са били добре приети.


Плаващите шлепове на Google?

 

d


Google създава нещо голямо в залива на Сан Франциско, САЩ.
Според онлайн изданието на The San Francisco Chronicle, Google най-вероятно прави голяма изложбена площ - "интерактивно пространство, в което хората могат да научат повече за новите технологии". Но други слухове твърдят, че това е плаващ център за данни.

Според същото издание (SFGate) проекта включва три шлепа, които в крайна сметка ще бъдат закотвени в Сан Франциско, Лос Анджелис и Ню Йорк. Те са част от проект на стойност 35 милиона щатски долара, наречен Хангар 3. В неофициални разговори с местни хора, работещи на плаващите платформи, „Google много скоро ще представи проекта и той ще бъде наистина страхотен!“.


Личен самолет VTOL (vertical take-off and landing)?

 

s


През ноември 2013г. в непосредствена близост до Google [x] бе забелязан странен летателен апарат, който е нещо средно между автомобил и самолет, и е способен да излита и каца вертикално, без нужда от засилка.

Зад този проект официално стои компанията Zee.Aero, но не е изключено и Google да има пръст в това. Концепцията на летателния апарат е патентован през август 2013 г. като „личен самолет“, захранващ се от батерии. Според San Francisco Chronicle компанията Zee.Aero очевидно е получила солидно финансиране от някъде, за да продължи с разработките на тази летателна машина.

 

d


Както се казва това, което знаем за Google [x] е само „върхът на айсберга“. Ние със сигурност ще продължим да бъдем изненадвани през 2014 година, a и в бъдеще, защото в Google работят с размах, чийто диапазон е трудно да си представим реално. Самият факт, че се разработват подобни проекти (от изброените по-горе), е доказателство, че компанията от Маунтин Вю иска да допринесе за подобряване на живота на хората по целия свят.

Да се надяваме, че мотото на Google, „Don’t be evil”, ще продължи да важи с пълна сила и компанията ще продължи да ни радва с разработките си още дълго, дълго време. А ние от своя страна, ще продължаваме да следим за тайните проекти на Google [x] и ще ви информираме своевременно.