По всички параграфи Google се представи добре през 2013 година - започна множество проекти, увеличаваше печалбата си с всяко тримесечие, стана втората най-скъпа марка в света (оценена на 93.3 млрд. долара), пусна нови Chromebook лаптопи и затвърди водещата си позиция при мобилните OS. И тъй като новата година е вече тук, нашето внимание се насочва върху какво Google ще съсредоточи усилията си през 2014 г.


Как Google ще развива бизнеса си през следващите 12 месеца? Кои са ключовите продукти, които биха могли да променят качествено живота ни? Доколко компанията ще оправдае очакванията на потребителите си? Ще поразсъждавам върху тези и някои други въпроси, а вие се чувствайте свободни да коментирате и да споделяте вашите собствени идеи в секцията за коментари отдолу.

 

Още Google Glass модели...

 

s


През 2013г. при Google Glass бе отчетено сравнително добро развитие в хардуерно и софтуерно естество, като например появата на моно слушалка, разработката на диоптрична версия, както и някои добре дошли софтуерни подобрения, като поддръжка за Google Play Music, възможност да правим снимки с намигване, поддръжка за Hangouts, както и опция за директно споделяне в YouTube.

Google дори тръгна на турне в САЩ, за да позволи на обществеността да опита интерактивните очила върху себе си. Със сигурност Google ще продължи със софтуерните актуализации през 2014 година и очилата ще бъдат на щандове на магазините преди следващата Коледа. А на предстоящата I/O конференция през пролетта (май или юни) Google най-вероятно ще представи второто поколение Glass.

Разбира се, не бяха пропуснати и негативните коментари на водещи експерти, а наскоро стана ясно, че дори служителите на Google се „срамуват“ да носят интерактивните очила, защото се притесняват от реакциите на околните. Какво ще се случи... Предстои да видим, но определено Google ще продължи да развива този свой проект.

 

Стартиране на услугата Nexus TV...

 

 

s


Неуспехът на проекта Google TV в голяма степен бе стопиран от нежеланието на компаниите - разпространители на конвенционална телевизия, да позволят на Google да се настани в хола ни. Но въпреки това Google не се отказва от разработките и в края на 2013 г. се разпространи слух (от анонимен служител на компанията), че още тази пролет ще видим Nexus TV.

Анонимният източник сподели, че новото устройство няма да поддържа предаване на живо, което ще означава, че Google ще избегне неудобството да се опитва да се споразумее с традиционните доставчици на тв съдържание. А това е добра новина!


През 2013 г. Google стартира и малката стрийминг HDMI флашка Chromecast, която най-вероятно ще играе основна роля в бъдещата интерактивна телевизия на компанията.

 

Умен часовник от Google...

 

 

d


През изминалата година не спряхме да говорим за умните часовници. Samsung, Sony, Pebble, Nike Fuelband... те бяха основните играчи на пазара и сграбчиха вниманието на много хора. Но двете най-големи технологични компании, Apple и Google, не представиха свои версии на новото поколение устройства. А това естествено засили слуховете около тях и ни накара да очакваме революция през 2014 г. Революция, защото всички се надяваме, че тези две водещи компании ще открият парадигмата на умния часовник, или това, което ще го направи наистина революционен.

Една от спряганите версии на Google Smart Watch е, че той ще работи с интерфейс, подобен на Google Now, което би било по-добрият вариант от това да видим още един Samsung Galaxy Gear.

През 2013 умните часовници не станаха достатъчно популярни сред масовата аудитория, защото хората не видяха нещо, което да ги грабне. А едва ли някой би се радвал на часовник, който издържа 2 дни на батерия и би го оставил в най-неподходящия момент. Затова и 2014 е годината, в която всички очакваме нещата да се променят към по-добро.

 

Нови Nexus устройства...

 

s


Всеки път, когато Google пуска ново Nexus устройство, то се превръща в стандарт за Android платформата. То може и да не се става най-бързо продаваният смартфон или таблет, но Google винаги показва мобилната си операционна система в най-добрата й светлина.

Естествено няма гаранция, че Google ще пусне новите си Nexus устройства през 2014 г., но досегашната практика показва, че на всеки 12 месеца (или приблизително толкова) ние виждаме новите устройства.
През 2013 видяхме нов Nexus 7 и Nexus 5, но не и нов Nexus 10, като не се знае дали Google не са се отказали от разработката на 10-инчов таблет. Продажбите на Nexus 10 не са никак розови, а в същото време пазарът на Android таблети с този размер на екрана е доста разнообразен.

Една от другите спрягани причини за липсата на нов Nexus 10 през 2013 г. са характеристиките му. Той изпревари времето си и предостави много висока изчислителна мощ, екран с ултрависока резолюция и дизайн, който все още се радва на всеобщо одобрение. Но както се казва, ще поживеем и ще видим.

 

 

Нови актуализации на Android... продължава на страница №2!

 

Нови актуализации на Android...

 

s


Android OS държи 81% процента от пазара на смартфони за третото тримесечие на 2013 г., като затвърждава позицията си на най-популярна мобилна операционна система. Част от този растеж се дължи на новите версии 4.3 и 4.4, които предоставиха две големи актуализации на фърмуера и набор от нови функции.

Но е много трудно да предскажем дали ще видим Android 5.0 през 2014 г., защото Google има доста странна политика на номериране на своите актуализации. До последния момент версия 4.4 бе спрягана като 5.0, а дори името Key Lime Pie, за което всички говореха, бе променено на KitKat.

Но номерирането не е най-важното, защото далеч по-важно е какво носи всяка нова версия, а 4.4 определено донесе коренни промени в Android. Тя е по лека, по изчистена и има нови полезни функции, включително подобрена версия на Google Now, SMS интеграция с Hangouts и телефонно приложение, което ви позволява да търсите и да се обаждате на номера, които не са в списъка ви с контакти. Затова и не е трудно да предположим върху какво ще акцентират от Google в следващата версия на Android: интелигентност, лекота и засилена интеграция с услугите на компанията.

 

Разширяване обсега на работа на Chromecast...

 

s

 


Когато Google представи Chromecast, тя работеше само с няколко приложения
- Chrome браузъра, YouTube приложението, Netflix и Google Play Movies. Но до края на 2013 г. към списъка с приложения попаднаха и Google Play Music, Pandora, HBO Go, Vevo, Songza, RedBull Tv, Plex, Post TV, Viki и Real Player Cloud.

И за разлика от много други хардуерни експерименти на Google не мисля, че този ще бъде забравен или изоставен в скоро време. А и както казах по-горе, има вероятност ChromeCast да играе основа роля в бъдещия проект Nexus TV.

Да се надяваме, че услугите за стриймване към големия телевизор в хола ще са още повече и по-достъпни в повече страни по света през 2014 г.

 

Подобрения в Google+...

 

s


Google+ е разработена като "социален гръбнак" за всичко, което Google предлага в мрежата, според главния изпълнителен директор Лари Пейдж. Интеграцията с YouTube и Google Play Store беше само началото, а през 2014 г. още продукти и услуги на Google ще се свържат с Google+.
Но както видяхме, изпълнението на този план ще бъде „насилствено“ (ако вземем за пример случая с коментарите в YouTube). Google иска вашият профил в Google+ да бъде „паспортът“, който ви свързва с всички нейни услуги.

 

Нови Chromebook лаптопи и настолни компютри и по-добър Chrome OS...

 

s


През 2013 г. Google си партнира с Dell, Lenovo, Acer, HP и LG и заедно представиха серия от лаптопи и дори настолен компютър с Chrome OS. А това определено изплаши Microsoft, които нападнаха платформата Chrome OS в кампанията си Scroogled, която представлява анти-видео реклами, насочени срещу Google.

В онлайн магазина Amazon в САЩ и Великобритания Chromebooks често са в списъка с най-добре продаваните преносими компютри. На CES 2014 Toshiba също представи свой нов Chromebook, което е знак, че традиционните партньори на Microsoft виждат все повече смисъл в операционната система на Google.

Цените на Chromebook устройствата са изкушаващо ниски, но все пак през 2014 г. Google трябва да докаже, че Chrome OS е адекватен заместител на Windows, Mac и Linux.

 

 

Подобрения в търсачката... продължава на страница №3!

 

Подобрения в търсачката...

 

s


Основният бизнес на Google все още си остава търсачката! Тя е все още изключително популярна и всеки ден милиарди хора по цял свят я използват, за да открият нужната им информация. Но за да остане на върха, към нея трябва да се добавят още интелигентни функции, които да направят търсенето в Google още по-интуитивно и достъпно.


Проектът Loon...

 

 

s


Ако все още не сте чували за този проект, то изпуснали сте! Google иска да осигури бърз интернет на всички, дори в най-отдалечените зони на света, при това безплатно! А за целта компанията иска да използва… балони. Да, балони!

Използвайки соларна енергия и възползвайки се от естествените въздушни течения, балоните ще се реят високо над главите ни (20 км) и ще разпръскват интернет сигнал, който ще се приема от наземни доставчици, а оттам ще достига и до нас, потребителите!

През 2013 г. проектът се разви доста и дори видяхме какво се крие във вътрешността на Loon антената. Стана ясно и че жизненият цикъл на всеки балон ще бъде 3 обиколки на Земята, след което ще кацат, за да се извършва профилактика и да се надграждат с нови технологии.

Определено това е един от най-амбициозните проекти на Google, защото, ако той успее, интернетът по света ще стане константа, а това само по себе си ще отключи хиляди възможности за нас.
Е, най-вероятно 2014 няма да бъде годината, в която проектът ще заработи, но Google трябва да продължи да го развива, а ние ще се постараем да ви информираме своевременно за случващото се около него.

 

Изненади!

 

 

s

Google е непредсказуема компания. Тя разработва самостоятелно шофиращи се коли, интернет балони, летящи автомобили, плаващи центрове за данни, интерактивни очила и още, и още...

Със сигурност мога да кажа, че Google ще ни изненада през 2014 година. Не съм сигурен как или кога точно, но през 2014 г. отново ще бъдем изненадани от това, което компанията си е наумила да направи.