Миналата седмица гледах на живо онлайн събитието на Samsung, в което те представиха новите си смартфони, разположени в средния клас – Galaxy А52, Galaxy A52 5G и Galaxy А71. Почти веднага след това получих възможността да тествам Samsung Galaxy A52 и сега ще споделя първите си впечатления от устройството. Нека само да отбележа, че това не е ревю, затова няма да задълбавам в технически характеристики, а по-скоро ще опиша какво ми направи най-силно впечатление.

 

Изненада в кутията

Първото нещо, което ми прикова вниманието след самия телефон, разбира се, е наличието на адаптер за зареждане в комплекта. Наистина не очаквах да открия подобно приспособление, след като вече се налага практиката този аксесоар да не присъства в кутията. Явно ще отнеме време това да се превърне в норма, но не се оплаквам, напротив, това е едно допълнително бързо зарядно, не мисля, че е излишно.

Задният панел на устройството е матиран и това вече е качество, което ми се иска да виждам във всички смартфони. Текстурата не само е по-приятна на допир, но и придава повече стабилност на захвата, когато го държим с една ръка. Личният ми телефон е със стъклен гръб и всеки път, когато го извадя от кейса, имам чувството, че съм на миг невнимание от това да го изпусна заради гладкия заден панел и заоблените ръбове.

След като бързо преминах през първоначалните настройки и започнах да „разцъквам“, нямаше как да не забележа колко бързо се случва всичко. Направих справка и предположението ми се потвърди – екранът се опреснява със скорост от 90 Hz. Цялата съвкупност от сглобката, дисплея, представянето по време на работа придадоха усещането за едно майсторски изработено устройство, особено за ценовия си клас.

 

Стъпка в правилната посока

По време на онлайн събитието, на което беше представен Samsung Galaxy A52, си записах трите неща, които ме впечатлиха най-много. Първото и най-важно поне за мен е наличието на IP67 сертификат за водоустойчивост. Това е една от онези характеристики, които не може да се оцени или дори забележи в действие, докато не опре ножът до кокала, образно казано. Да, не е нещо, което ще се отрази при ежедневната употреба, но е достатъчно веднъж да се стигне до инцидент с участието на H2O, за да оценим тази функция. Държа да отбележа и че това е качество, по традиция запазено за премиум клас устройствата, и се вълнувам от факта, че вече се появява и при по-достъпни смартфони.

В началото казах, че няма да се впускам в списъка с технически характеристики, но ще се наложи да наруша това обещание заради втората точка, която си отбелязах. Разликата между A52 и A72 моделите се крие най-вече в размера на дисплея и капацитета на батерията, но процесорът е един и същ. Има и други вариращи стойности, но те са почти неосезаеми. Това е важно, понеже отново говорим за способ, използван при разграничаване на флагманите от една и съща серия. За сравнение миналогодишните Galaxy A51 и Galaxy A71 оперираха с различни чипове в сърцевината им. Смятам, че това също е една от хубавите промени в новите модели.

Последното нещо в своеобразния ми списък е фактът, че Galaxy А52 притежава оптична стабилизация на основната си камера (OIS). Оказаното влияние върху цялостното качество не може да бъде оспорено. Опитах се да затрудня максимално сензора в устройството, но резултатите винаги бяха добри – ясни изображения с безкомпромисен фокус. Тази позитивна новост е добър момент да завърша материала, в който споделих първите си впечатления от Samsung Galaxy A52. В случай че някой желае да направи съпоставка с модела от миналата година (Galaxy A51), оставям отдолу линк към видео ревюто, което направих за него.

 

Вижте още: Samsung Galaxy A51 - Смартфонът за новата реалност