Апетитът към нови технологии и нарастващият интерес към тях поставят на челно място IT компаниите като основен механизъм за икономически ръст. А най-привлекателни и най-високо заплатени са именно професиите, свързани с тях...

 

Започва ново десетилетие. Какво е най-важното, което трябва да знам, ако реша да търся нова работа?

Галя Маринова: Технологиите драстично са променили начина на работа на много места и промяната ще продължава. В рамките на следващите няколко години на много хора може да се наложи да преминат през преквалификация заради автоматизацията.
Перфектният кандидат през 2020 г., а и през цялото идващо десетилетие е този, който съчетава интелигентност, осъзнатост и адаптивност. Интелигентността ще ви помогне да подобрите своята квалификация, емоционалната ви интелигентност ще ви помогне да си осигурите работа и да изградите здравословни отношения с клиентите и колегите си, а адаптивността ще ви позволи да свикнете бързо с нови начини за изпълнение на задачите ви. Това, което знаем със сигурност, е, че работните места на бъдещето ще функционират по различен начин. Можем да се подготвим за това, като учим и експериментираме. По този нелек път е винаги добре да имаш приятел в лицето на своя кариерен консултант. HRS Bulgaria познава културата и средата в различните компании на българския пазар и разбира бързо кои качества на кандидатите са високо ценени за дадената позиция. Успяваме винаги да изкараме на преден план силните му страни и да му помогнем да се представи по най-добрия и подобаващ начин, което да му гарантира място в желаната компания.

IT професиите ли продължават да обещават най-перспективната кариера на нашия пазар?

Галя Маринова: Това, което винаги ме е водило в живота, е „Превърни хобито си в работа и няма да имаш нито един работен ден“. Така се случи и с мен! Признавам си! Каквото и да изберат да следват в живота си, трябва първо да изберат да следват призванието си и да бъдат себе си. Но не е тайна, че топ най-перспективните сектори, с най-високи заплати в България са: фармация, производствено инженерство, аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии. Апетитът към нови технологии и нарастващият интерес към тях поставят на челно място IT компаниите като основен механизъм за икономически ръст. А най-привлекателни и най-високо заплатени са именно професиите, свързани с тях. Развитието е толкова динамично, че нови специалности се появяват почти всяка година. Търсенето на IT специалисти е наложително във всяка бизнес сфера. От особено значение за бъдещото развитие на компаниите са инвестирането на ресурси за разработването на специализирани софтуери, както и роботизация и автоматизация.

Ако искам да направя кариера в IT сектора, трябва ли задължително да разбирам от програмиране?

Галя Маринова: Не. Освен чисто техническите специалности като софтуерна архитектура и инженерство в IT сектора се търсят и професии, които не изискват познания по програмиране: Project Manager, Digital Marketing Specialist, HR, Financial Specialist, Customer support/Sales Representatives са едни от най-търсените.

Има ли определени специалисти, които се търсят повече?

Галя Маринова: Статистиката показва, че бизнесът търси повече хора с опит и умения, отколкото хора с образование и сертификати. Сред най-търсените IT специалисти у нас са: Java, PHP, .NET, Python Developers, както и разработчици с новите front end технологии, като React.js и Angular 2+. Огромен глад за специалисти има и за професии като Business Analyst, Automation QA, както и за DevOps Engineer.

Как да впечатля работодателите, ако нямам опит?

Галя Маринова: Компенсирайте липсата на опит с огромно желание за работа и прогрес. Търсете повече начини за повишаване на квалификацията по време на следването си: езикови курсове, стажове, участия в конкурси, „Еразъм+“, бригади в чужбина, участия в студентски организации и т.н. Аз лично съм се възползвала от програмата „Еразъм+“, като завърших последен семестър в Instituto Politécnico de Beja, Portugal, както и бях част и от Rotaract club – младежка организация в служба на обществото. Силните меки умения, или новонаречените power skills, наред с работата в екип, уважителното отношение и умението за слушане, способността да презентирате и да имате влияние, когато комуникирате, стават все по-ключови в търсенето на нови таланти във всяка една индустрия, включително IT.

Какви са минималните ви очаквания от кандидатите за нова работа?

Галя Маринова: Наблюдавам следните детайли в презентирането на кандидата: как е оформено CV-то; какво се е случило на последната му работа; настроение, отношение, уважение, умението да слуша; езиковите умения, тъй като работим с голям брой чуждестранни клиенти. Не на последно място е и присъствието в мрежата. Facebook и Instagram – те могат да ви кажат много повече от CV-то. Затова, ако искате да получите работата, е хубаво да се замислите за адекватността на позиционирането в социалните медии.

Вижте още: Една от най-редките професии в света е Murex консултант

Още от HiComment