Предлагаме ви едно интересно интервю от новия брой на списание HiComm - 213, който е вече на пазара. То е взето от Петър Стоянов, снимките са на Цветан Игнатовски, а споделяната с нас информация е на Никола Тодоров - Murex Consultant в Luxoft (повече за прелюбопитната професия можете да откриете на следния линк). Според него през последните години IT и финансите са като скачени съдове, но защо? Вижте в интервюто:

Какво означава да си Murex Consultant? С какво точно се занимавате?

Мurex e софтуерна платформа, предоставяща иновативни технологии и решения на проблеми в сферата на капиталовите пазари. Свят, в който новите технологии и регулации имат голямо въздействие върху търговията с финансови инструменти, управлението на риска и оперативните процеси. Като Murex консултанти нашата задача е да помогнем на клиента да се справи с ключовите предизвикателства, най-главните от които са: опростяване на сложните и изискващи време процеси, преминаването към модерна, защитена и гъвкава архитектура, подпомагаща хората и бизнеса, както и намаляване на оперативните разходи. За да стане това възможно, се стараем да вземем най доброто от новите дигитални тенденции, като подпомагаме миграцията и актуализацията на софтуера, изнасянето на инфраструктурата към облачни решения и преминаването към Agile и DevOps практики. Професията е много рядка – в България я практикуват само 2 души, а по света – около 1500.

Защо и как избрахте толкова рядка професия и как се отплаща тя?

Това, което ме влечеше като хоби, не съвпадна изцяло с образованието и предишната ми работа. Обичам да търгувам на финансовите пазари и реших, че ще си намеря професия, която да бъде микс между това, което обичам да правя в свободното си време, и това, което ще ми изкарва доходи. За мое щастие в последните години IT и финансите са като скачени съдове и интеграцията им се засилва много. В моя случай спецификата на работата и пътуванията до клиента ми помогнаха с това да се запозная с нови хора и да стъпя на други континенти.

Какви са възможностите за развитие?

Може би сте чували думата „не­ограничени“ много пъти, но мисля, че тук реално има много възможности за развитие, тъй като самата платформа обхваща две обширни сфери – технологии и финанси. С времето и участието в различни проекти започваш да натрупваш знания и съответно това отваря възможността да можеш да избираш конкретен проект, клиент или държава спрямо интересите си.

Какъв е балансът между работата и личния живот в тази професия?

Всеки човек има свое разбиране за необходимото време за достигане на баланса между работата и личното време. Някои колеги предпочитат да пътуват по-често и да са ангажирани със срещи, а други работят по възможност от дома си. При мен е имало и от двете. Опитвам се да направя така, че работата и това, което обичам да правя в свободното си време, да се припокриват възможно повече.

Как и защо избрахте да се доверите на тази компания и да работите там?

След като завърших висшето си образование в Германия, компания­та инвестира в моето Murex обучение. Получих редица професионални сертификати, които ми дават възможност да се развивам като експерт в тази област. След няколко успешни проекта в чужбина разбрах, че в Luxoft в България се търси Murex консултант за голям банков клиент. Реших, че това е възможност да се завърна в България и да опитам да устроя живота си тук. Не са много компаниите, предлагащи работа в такива специфични ниши, като капиталови пазари, автомобилен софтуер, блокчейн, изкуствен интелект и др.

Как можеш да станеш Murex консултант? Кои са важните знания и умения, за да си успешен в тази област?

При специфична платформа като Мurex, съдържаща ценна финансова информация за капиталовия пазар, наличното познание по темата е ограничено и недостъпно за широката публика в интернет. Знанието, което може да се придобие тук, е само и единствено в ръцете на бизнеса, което може да се превърне в голям плюс за една успешна и доходоносна бъдеща кариера. Човекът, който би бил успешен за Мurex или подобни нишови платформи, трябва да е амбициозен, любопитен и отборен играч с познания в сферата на технологиите или финансите. Смятам, че в основата на успеха са личностните качества, а знания винаги може да се придобият по различни начини. Всъщност, ако някой има желание да стане Murex консултат, може да открие подробна информация на следния адрес.

Вижте още: Идва краят на класическите професии. Какви са работните умения на бъдещето?