Ако сте родени през 80-те или 90-те има огромен шанс да помните добрия стар телевизор на родителите си в комплект с не особено добре изработен и постоянно повреждащ се клонинг на Nintendo Entertainment System (NES), най-често носещ името Terminator 2. Да, онова почти кухо черно устройство с два сини бутона. С оранжевите и жълти дискети и по възможност 999 игри, които се повтарят през няколко или започват от различни нива. Ако сте притежавали подобна конзола, не може да не си спомняте Super Mario Bros., или "Мариото", както и Duck Hunt, или "Патките".

Две десетилетия по-късно добрите стари 8-битови и 16-битови заглавия не губят чара си. Напротив, от време на време могат да действат като глътка свеж въздух сред все по-филмовите и "големи" игри, които всички обожаваме, но понякога имаме нужда от по-просто забавление, най-важното в което е геймплеят. Най-близкият Nintendo клонинг е по-близо, отколкото си мислите.

 

Емулатори и Flash

Практически безплатният начин да се насладите на игрите от детството си е да свалите добър емулатор на конкретната конзола и да играете с клавиатурата. Вариантите са толкова много, че няма нужда да споделям линкове – достатъчно е да потърсите с ключови думи "конзола Х emulator". Налични са и комбинирани емулатори за всички популярни платформи – както десктоп, така и мобилни. Ако инвестирате в USB контролер, може да се доближите още повече до доброто старо изживяване, но личното ми мнение е, че романтиката на ретро игрите до известна степен се потиска от LCD дисплеите с висока резолюция и играта с клавиатура.

Онлайн версиите на ретро игри, обикновено Flash-базирани, също са добро начало, но работата с контролер е с една идея по-трудна.

 

Проверете тавана/мазето

Родителите на голяма част от нас нямат навика да изхвърлят стари и непотребни вещи, а да ги складират на тавана, в мазето, в килера или където се сетите. Това е един от малкото моменти, в които навикът може да се окаже полезен – следващия път, когато им отидете на гости, проверете дали спомените от детството ви не са запазени в някой позабравен кашон. Шансовете конзолата ви да работи, а дискетите да са в отлично здраве са огромни, особено ако не е съхранявана във влажно помещение.

 

Статията продължава на следващата страница.

Оцапайте ръцете си

Местният базар/битак може да не е най-приятното място на света, но съкровищата, които може да откриете там с малко повече ходене и ровене, са невероятни. Не бих искал да правя реклама на конкретни търговци, но ако живеете в София или имате път към столицата, обезателно трябва да си оставите поне час за Илиянци. Освен че ще се върнете в детството си, ще откриете специализирани магазини (силно казано) за ретро гейминг, където може да се сдобиете с клонинги на всевъзможни стари конзоли и игри за тях срещу обидно ниски суми. Може да откриете и резервни части за старата си конзола, кабели, контролери и каквото се сетите. Най-приятната изненада е, че благодарение на търсенето от хора като вас на разположение са именно популярни игри, за които всички си спомняме.

 

Намерете си CRT телевизор

Няма никакъв проблем да играете на LCD или плазма, но ако искате да се върнете в миналото наистина пълноценно, препоръчително е да си намерите CRT телевизор. Пресъздаването на пикселите и сиянието, което практически е недостатък на технологията, си заслужават. Старите игри изглеждат прекалено прецизно на съвременен телевизор, което разкрива недостатъците в графиката им твърде силно.

Важно е да отбележим още, че пистолетите за всички стари конзоли и техните клонинги изискват CRT телевизор и не работят с останалите технологии. А Duck Hunt си заслужава.

 

Ако все пак предпочитате да използвате съвременния си телевизор, настройте образа и звука по най-чистия възможен начин, без изкуствено подобрение, добавяне на кадри или емулация на съраунд. Всички тези опции може и да работят добре с HD филми и съвременни игри, но влошават изживяването с ретро заглавия неимоверно.

Кои са любимите ви ретро конзоли и игри? Очакваме ви в коментарите. А знаете ли, че NES е щяла да идва в комплект с тъкачен стан?