Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

42-годишна история. 11 пълнометражни филма. Десетки различни комикси, видеоигри, тв сериали, книги. Милиони фенове от цял свят. Религия! Star Wars е феномен с трудни за обхващане пропорции. За четирите си десетилетия култовата поредица на Джордж Лукас ни завеща безброй незабравими моменти и емоции.

Вижте още: The Mandalorian най-сетне свали Stranger Things от стрийминг върха 

Почти невъзможно е да бъдат отделени тези от тях, които заслужават титлата „Най добри“. Затова нека ги наречем „Запомнящи се“? И да подчертаем дебело, че това е нашият личен Топ 10. Чувствайте се свободни да споделите в коментарите кои са вашите най-култови моменти от сагата на сагите.


Едно: „Aз съм баща ти!“


Пазена в пълна тайна до последния възможен момент и от практически всички актьори в оригиналния каст, тази сцена безспорно е ключова не само във вероятно най-драматичната серия от поредицата, но и в целия франчайз. Култовият статус на момента, в който мрачният Лорд Вейдър разкрива истината за съдбата на Анакин Скайуокър пред сина си Люк е безспорен и от „Империята отвръща на удара“ насам ще откриете препратки към нея в десетки други кино и литературни произведения, игри, тв шоу програми. Напълно заслужено първо в нашата класация.


Две: „Обичам те!“ „Знам!“


„Империята“ не страда от липса на драматични и сърцераздирателни сцени, но моментът, в който Лея най-после признава чувствата си към Хан, е безспорно един от най-въздействащите. А това, което я прави двойно по-култова, е фактът, че в типичния за него бунтарски стил Харисън Форд отказва да играе по сценарий и вместо клишираното „И аз“ отговаря на „Обичам те!“ признанието на Лея с краткото „Знам“. Легенда!


Три: „Използвай Силата, Люк!“


Изключително силният, емоционално смазващ финал на „Нова надежда“, в който Люк най-после приема съдбата си на Джедай и се доверява на Силата. Ролята на невероятно въздействащия и обигран тембър на Сър Алек Гинес зад кадър без съмнение е невидимият, свързващ елемент, който превръща тази иначе сравнително клиширана Deus ex machinа сцена в мистично признание за могъществото на древната сила, обединяваща Вселената.


Четири: Вейдър като себе си


Най-новите попълнения в култовия Star Wars франчайз за съжаление не могат да се похвалят с много сцени, успяващи да се извисят до легендарния статус на оригиналната трилогия. Съответно и моментът от Rogue One: A Star Wars Story, в който Дарт Вейдър взема „на абордаж“ бунтовническия кораб на Лея Органа, не е точно оригинален, но е прелестен реверанс към класиката „Нова надежда“. И честно казано, е поне толкова добре заснет и въздействащ, колкото и първата поява на Вейдър в оригинала. Без съмнение заслужава почетно място в класацията ни.


Пет: „Той е мой брат“


Разтопяващият сърцето финал на „Завръщането на Джедаите“, когато Хан най-после разбира истината за особената връзка между Люк и Лея, е безценен момент в сагата. Основен принос за легендарния статус на тази сцена, разбира се, има невероятно талантливият Харисън Форд, който по неподражаем начин изиграва момента на емоционално объркване, последвано от прозрение за това, което споделя Лея споделя с него – че Люк всъщност е неин брат и чувствата, които тя изпитва към него, са от съвсем различно естество. Безценно!

Шест: „Трябва да те спася! Ти вече го направи!“


Друг знаменателен момент от финала на „Завръщането на Джедаите“ – сцената, в която най-после под маската на ужасяващия Дарт Вейдър виждаме Анакин Скайуокър. Тази сцена е била и последният шанс публиката да види лицето на Дейвид Праус – актьора, който действително изиграва Вейдър във всички три части на оригиналната сага. За съжаление Лукас е на друго мнение и в крайна сметка под шлема на емблематичния злодей виждаме Себастиън Шоу. Така Вейдър остава в историята с гласа на култовия Джеймс Ърл Джоунс и лицето на Шоу, а Праус остава известен единствено на малцина от най-фанатичните фенове на франчайза.

Седем: „Раждането на Дарт Вейдър“


Драматичният дуел между Оби Уан Кеноби и Анакин Скайуокър, в който за пръв път виждаме грозното лице на бъдещия ситски лорд. Кеноби е принуден да осакати бившия си падауан и близък приятел, оставяйки го на милостта на огнените реки на Мустафар. Изцяло погълнатият от Тъмната страна Анакин обаче оцелява и се превръща в Дарт Вейдър – дясната ръка на Императора, който в следващите две десетилетия налага волята му с желязна ръка над цялата Галактика.

Осем: „Заповед 66“


Трагичният край на Ордена на Джедаите, а заедно с него и на Галактическата република. Мигът, в който клонираните легиони, сражавали се дълги години рамо до рамо с рицарите на Светлата страна, се обръщат срещу тях и ги унищожават почти до крак. Оцеляват едва малцина, които са принудени да преминат в нелегалност и да се укрият в най-затънтените краища на Галактиката, преследвани както от армиите на Императора – Дарт Сидиъс, неговия мрачен ученик Вейдър и специално обучени Инквизитори, владеещи Силата.
Един от най-мрачните моменти в историята на Star Wars.


Девет: „Кой стреля първи?“


Дебютната сцена на по-късно превърналия се във всеобщ любимец чаровник и контрабандист Хан Соло всъщност не е нещо чак толкова особено, че да заслужи специално място в класацията ни. Благодарение на „гения“ на Джордж Лукас обаче тя се превръща в една от вероятно най-често преправяните сцени в целия франчайз. В оригинала Хан се сблъсква с ловеца на глави Грийдо в легендарния бар на Мос Айсли. Последва забавен „каубойски“ момент, в който двамата се опитват да се изпозастрелят един друг. Интересното в случая е, че през годините Лукас коригира няколко пъти сцената, като ту Хан стреля първи под масата в Грийдо, ту Грийдо стреля пръв, но не улучва, а след това Хан го гръмва с пистолет под масата. В една от най-новите ревизии на „Нова надежда“, която може да се види в новата стрийминг услуга Disney+, сцената беше преправена за пореден път, разпалвайки с нова сила стария спор: „Кой стреля първи?“.


Десет: „Куай Гон и Оби Уан срещу Дарт Моул“


Епизод 1 се смята от много фенове за най-слабия от Сагата, но дори в него има няколко наистина знаменателни моменти. Един от безспорно най-силните измежду тях е култовият дуел между Куай Гон, неговия все още млад падауан Оби Уан Кеноби и вероятно най-култовия Сит след Дарт Вейдър, който сме виждали в Star Wars – ужасяващия Дарт Моул.

Макар да се появява единствено в тази част от филмовата сага (и бива „убит“ в края на Епизод 1 от Оби Уан), Дарт Моул е толкова популярен сред феновете, че впоследствие историята на героя е доразвита в анимационния сериал Clone Wars.