Тъжната история на WebOS е толкова объркана и алогична, че надали можем да я сравним с друга в технологичния сегмент. Добре де, може би с Maemo/Moblin/MeeGo/Sailfish OS/Tizen. Една от най-обещаващите за времето си платформи, достоен конкурент на iOS и Android в далечната 2008 г., WebOS имаше шанс да не остави място на Windows Phone и да затрудни уравнението за Microsoft значително.

За съжаление поредицата от не особено умни решения на мениджмънта на Palm доведе до продажбата на компанията на HP, където с WebOS бе направено всичко, но не и правилното. Известната със сухия си и крайно корпоративен управленчески стил компания се опита да пусне в продажба оставащите устройства в портфолиото на Palm, но разместванията в най-високите постове след секс скандал доведоха до пагубни решения от страна на Лео Апотекър и Мег Уитман. WebOS трябваше да бъде #3 (и дори повече) в мобилния сегмент, но бързо се превърна в кандидат платформа за умни принтери, а по-късно в ненужен софтуер, от който HP просто искаше да се отърве.

Днес WebOS е собственост на LG и големия план на компанията за уникално пазарно предложение в областта на умните телевизори. Учудващо или не, резултатите са далеч от лоши.

 

Малко история

Няколко дни преди да напиша този текст, в мрежата се появиха прототипи на нов дизайн език за WebOS, който никога не вижда бял свят. Това е една от най-големите грешки на хората, вземали решения за WebOS, тъй като въпросната визия е най-модерната за епохата си и би изглеждала напълно адекватно и днес.

 

Интерфейсните метафори на WebOS винаги са били отлични и все още мнозина смятат, че платформата включваше най-добре реализирания мултитаскинг, създаван някога.

 

Интерфейсът, разделен на карти, предполага автоматична или почти автоматична оптимизация на приложенията за по-големите екрани на таблетите — идея, която Apple и Google заимстваха бързо след (и дори преди) отварянето на кода на WebOS. Това не е неочаквано, тъй като ръководителят на дизайн подразделението на Android в Google е Матиас Дюарте, геният зад UI и UX идеите в WebOS. Именно той направи най-голямата промяна в Android с версия 4.0 Ice Cream Sandwich. Състоянието на WebOS днес обаче е доста различно.

 

ФранкенщайнOS

Когато за пръв път видях резултата от работата на LG по WebOS, бях изненадан особено приятно, но и силно озадачен. Интерфейсът на платформата няма почти нищо общо с вариациите, които сме виждали преди, и няма как да не си зададем резонния въпрос, защо това все още се нарича WebOS.

 

Очакваме по-подробно обяснение от програмистка гледна точка съвсем скоро, но е трудно да преценим как изходният код на WebOS е помогнал на LG относно новата й тв платформа. Повечето анализатори и журналисти очакваха резултатите от придобиването на WebOS от LG да не са особено добри.

 

Това е напълно логично, тъй като повечето умни телевизори все още имат плачевен софтуер, който работи бавно, нестабилно, насичащо и нелогично. Новосформираният екип в корейската компания обаче успя да опровергае всички и анонсира изключително свеж и лек интерфейс, който работи безумно плавно и се контролира с един от най-приятните елементи на телевизорите на LG — Magic Remote.

 

Идеята за линия на времето, в която са подредени всички различни видове съдържание спрямо последното им използване, е отлична, плоският визуален стил също не разочарова. Само с един анонс LG успя да изпревари всички свои конкуренти от гледна точка на ползваемост и естетика. Но до каква степен е помогнала за това WebOS?

 

Статията продължава на следващата страница.

А приложенията?

Голямото разочарования за загубения потенциал на WebOS е свързано с приложенията. Иновативната система за разработка на платформата позволява на уеб програмисти да пишат нативни приложения, без да се налага да придобиват много нови знания и умения — именно това е причината WebOS да се нарича така. В новата WebOS обаче не е останало почти нищо уеб.

 

В началото платформата няма да предполага разработка и инсталиране на допълнителни приложения, но корейците обещават това да се промени. За съжаление не сме склонни да се доверим на това обещание, колкото и оптимистично да звучи. Надали броят на разработчиците, които са готови да пишат приложения само и единствено за умните телевизори на LG, е голям. Дори Android не успява да си осигури особено голям набор от оптимизиран за телевизори софтуер, а какво остава за току-що съживена операционна система?

 

Глътка свеж въздух

Макар да сме критични, което, както обикновено, е наложително, няма как да не признаем, че WebOS за телевизори е най-голямата глътка свеж въздух в сегмента от години. Операционната система на корейците изглежда дръзко и за пръв път разчита на интерфейс, създаден специално за телевизори, а не заимстван от смартфони и таблети. Със сигурност следващият екран, който IT гигантите ще завладеят, е телевизионният. WebOS вероятно е просто преход към още по-умни и свързани решения. Дори това да е така, пожелаваме толкова добър преход на всички конкуренти на LG.