Искате ли смартфонът ви да има по-издръжлива батерия? Не съм сигурен кой би отговорил отрицателно. Обективно погледнато, съвременните смартфони издържат много по-кратко между две зареждания в сравнение с добрите стари "нокии с фенерче", което би трябвало да е огромен проблем.

 

От известно време обаче мисля, че проблемът далеч не е толкова голям и първичното потребителско мнение често не отговаря на това, което съответният собственик на смартфон иска наистина. Както обикновено, надявам се на интересна дискусия в коментарите.


Продажбите показват друго

Най-силният аргумент в полза на смартфоните, които едва издържат един работен ден между две зареждания или дори остават пленници на контакта почти цял ден, са продажбите. Най-продаваните устройства далеч не могат да се похвалят с особено издръжливи батерии. Не можем да кажем, че избор не съществува. Повечето производители предлагат смартфони, фокусирани около дългия живот на батерията. Модели с доволно издръжливи батерии, минаващи психологическата граница от 3000 mAh или дори 4000 mAh, не са сред бестселърите. Напротив, често подобни батерии виждаме в устройства от среден и нисък клас, предназначени за развиващите се пазари, където дългият автономен живот на устройството наистина е от значение. Това е логично: електрическата мрежа не е особено постоянна и гъста, а ходенето на дълги разстояния без рекреационна цел или пътуването с каруца все още са масови.

 

Противно на негативните коментари, според които всички притежатели на смартфони от висок клас или смартфони изобщо са безмозъчни овце, огромна част от потребителите в първия и втория свят избират тънки, високопроизводителни смартфони с големи дисплеи и не особено издръжливи батерии.


Един ден не е супер, но върши работа

Никой не обича да зарежда смартфона си всяка нощ, какво остава за включването към мрежата в средата на деня. В същото време съм склонен да смятам, че от масовото навлизане на смартфоните е минало достатъчно време, в което индустрията и нуждите ни са успели да ни превъзпитат. Наистина, лесно и дори приятно е да се оплакваме от краткия живот на батериите на смартфоните си, но обикновено го правим с усмивка. Случаите, в които падналата батерия не може да се презареди и води до крайно негативни последици, не са много, поне в общия случай. Все повече потребители носят малки портативни зарядни навсякъде със себе си, особено имайки предвид колко са ниски цените им. Днес можем да се сдобием с 10 000 mAh или дори по-голям модул срещу скромна сума, при това без да се страхуваме, че един ден ще избухне в чантата ни.

 

Без да бъда психолог или анализатор на потребителските навици, бих приел, че зареждането всяка нощ е цената, която сме готови да платим за все по-добрите възможности на устройствата си. Сигурен съм, че ще бъда оборен в коментарите, но се обзалагам, че по-голямата част от притежателите на флагмани не биха се отказали от големия дисплей, бързата мобилна връзка, всички приложения и игри и невероятните си камери, ако трябва да ги заменят с батерия, която издържа два дни например. Зареждането всяка нощ съвпада със съня и освен ако не сте абсолютно парти животно, всъщност не е голям проблем.

 

Статията продължава на следващата страница.

Не очакваме голяма революция от литиевите батерии

Следващият голям скок в живота на батериите на смартфоните и останалите ни мобилни устройства вероятно ще дойде с навлизането на горивните клетки. На пазара вече са налични портативни зарядни, които работят с обикновена газ за запалка и издържат обидно много, но технологията е далеч от възможността за безопасно внедряване в смартфон. Дори тогава пространството, което заема, ще трябва да намалее значително, докато започне да отговаря на съвременните ни стандартни за компактност.

 

В този ред на мисли не съм сигурен, че радикалното подобрение на батериите е основен приоритет на технологичните компании. Не съм сигурен, че трябва да бъде. Опитвам се да си представя живота си със същия смартфон, който имам днес, но издържащ например седмица. Първото, което ми хрумва, е, че това е постижимо и днес с евтиното устройство, което винаги нося със себе си. Второто е неизбежното сравнение с други еднакво футуристични фантазии. Казано честно, всяка от тях изглежда по-интересна и ценна от дълъг живот на батерията.


Надеждата не е изгубена

Ако все пак намирате дългия живот на батерията за изключително важен, мисля, че има причина да запазите надеждата. Голяма част от технологичното развитие се повтаря циклично и няма как да не погледнем към ноутбуците, особено ултракомпактните. Докато един-два часа бяха норма дълги години, днес повечето компании предлагат модели, които издържат повече от пълен работен ден и дори над 10-12 часа. Основната заслуга всъщност е на все по-енергийно ефективния хардуер, който същевременно става все по-малък и освобождава място за батерията. Погледайки вътрешността на MacBook Air например, виждаме, че почти целият корпус е запълнен от модулите на батерията.

 

Самият аз не съм склонен да вярвам в повторение на цикъла при смартфоните. Днес корпусите им са заети предимно от батерии, но по-важното е, че животът им вече отговаря на цикъла, определен от стандартната дневна рутина на съвременния човек. Докато ноутбуците имаха нужда от поне 8-часови батерии, за да позволят наистина спокойна работа извън офиса/дома, смартфоните вече са достигнали този крайъгълен камък.