Дискусията за сменяемите и вградените батерии, породена от анонса на Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6, продължала след ревюто, което публикувахме наскоро, ми напомни стара идея за статия, посветена на портативните зарядни устройства. Макар тези аксесоари да са удобни, обидно евтини и наистина компактни, не съм забелязал масовата им употреба по нашите географски ширини. С долния текст ще се опитам да ви убедя да си купите подобно устройство. Умишлено няма да споменавам брандове или дори да добавям снимки на конкретни устройства, за да не превръщам статията в адверториал. Разбира се, ако сте настроени в тази посока, може да приемете, че правя реклама на цялата продуктова категория, поръчана от илюминатите.

 

Какво представлява

Портативното зарядно устройство, външна батерия или както предпочитате да го наричате, е батерия, която не се различава много от тези в смартфона, таблета или ноутбука ви. Основната разлика е, че останалата част от функционалността липсва. Портативното зарядно устройство обикновено има един или два USB порта за зареждане на други продукти и microUSB или друг порт, чрез който зареждате самото него. Възможно е да са налични и малки бонуси. Моето зарядно, например, има скромно LED фенерче за екстремни ситуации, но не мисля, че съм го ползвал след първото включване.

Накратко, портативното зарядно устройство зарежда всякакви USB базирани устройства навсякъде.

 

Капацитетът на първо място

Най-важната особеност, която определя цената и размера на портативното зарядно устройство, е капацитетът на батерията. Срещу обидно скромни суми може да се сдобиете с малки “инжекции”, с които да проведете още няколко разговора или да издържите поне още няколко часа стендбай. Те са наистина миниатюрни, някои дори не разполагат със собствена батерия, а приемат стандартни AA или AAA модели. Бих препоръчал подобни единствено на потребителите, които наистина търсят най-компактното решение. От гледна точка на цена на милиампер-час и (не винаги) общо качество и изработка, те са в дъното на класацията.

Най-популярни са портативните зарядни с капацитет около 3000–5000 mAh, което позволява да направите около 2–4 зареждания на смартфона си, в зависимост от капацитета на собствената му батерия. За повечето потребители златната среда между размер, цена и практичност е някъде тук. Устройствата все още са доста малки, но могат да ви поддържат живи около седмица, особено ако не ги използвате всеки ден.

 

Статията продължава на следващата страница.

Моят личен фаворит са по-големите (но не и най-големите) портативни зарядни. В момента използвам безименен (наистина, нямам идея кой го произвежда) китайски модел с капацитет от 10 000 mAh. Ползвам го вече година и ми допадна толкова много, че си взех още един. Ако сте от хората, които винаги ходят с раница, надали ще имат проблем с размера на зарядното. Никога не усещам, че е с мен, макар да не е особено компактно. Тежи около 200 гр. и е с размера на особено голям смартфон. Приятното при портативните зарядни с по-големи батерии е, че обикновено имат и 2-амперов USB порт, с който може да зареждате таблети с нормална скорост.

Най-големите портативни зарядни са същински акумулатори. Някои от тях могат да зареждат и повече от USB устройства, справяйки се без проблем дори с лаптопи, макар и за ограничено време.

 

Защо портативно зарядно

Тези малки, достъпни и компактни устройства са в малката група продукти, които не ни очароват първоначално и бързо приемаме за даденост, но всъщност наистина подобряват живота ни, макар да сме забравили за тях.

От няколко години съм се примирил, че смартфонът ми обикновено не издържа до края на деня. Това вероятно ще продължи да бъде така поне още няколко години. Дори във времето, когато използвах Android смартфон със сменяема батерия, не бих си помислил да нося втора в себе си. Това изисква да изключа устройството, да го отворя (мисълта за скърцащата пластмаса винаги ме плаши), да сменя батерията и да изчакам операционната система да зареди отново, а след това да открия място за първата батерия, която, разбира се, не трябва да забравя да заредя вкъщи. Много по-удобно е просто да свържа USB кабела на портативното зарядно и да продължа да използвам смартфона или таблета си. Нещо повече, благодарение на USB порта мога да зареждам всякакви устройства, да помагам на приятели в нужда и, като цяло, да запазя известна доза независимост. Двата 10 000 mAh модула, които винаги нося със себе си, не просто могат съживят смартфона ми за няколко часа в града, но и ми позволяват да отида на няколкодневно приключение някъде в нищото само с велосипед, без да мисля как ще заредя смартфона си, за да използвам навигацията.

Портативните зарядни са от онези малки и достъпни продукти, които наистина всеки трябва да притежава. Особено горещо ги препоръчвам на феновете на сменяемите батерии. Сигурен съм, че ще им допаднат.