В рамките на миналата седмица имах възможността да използвам Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 Edgе като основни смартфони. По разбираеми причини по-често в ръцете ми беше Edge, но устройствата са толкова близки, че не открих смисъл в две отделни ревюта. Спокойно мога да заявя, че в моите очи това са две козметични вариации на един и същ смартфон.

Имам честта да тествам всички флагмани от Galaxy S серията на Samsung и без никакво съмнение Galaxy S6 е най-доброто постижение на компанията досега. Нещо повече — смартфонът е отвъд логичната еволюция, при която всеки следващ модел е с няколко идеи по-добър от предходния. Шестият път е най-малко двоен скок за Samsung. Субективно погледнато, за мен Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge са първите смартфони на Samsung, които бих искал да притежавам, ако Android беше основната платформа, която използвам.

Както вече споменах, устройствата са изключително близки. С цел по-лесна четивност на ревюто разглеждам само Galaxy S6, а характерните за Edge особености са обобщени в отделен параграф.

 

Видео

Дизайн и изработка

Galaxy S6 е огромен скок в правилната посока от гледна точка на изработка и дизайн. Всеки следващ модел на от Galaxy S серията на Samsung става все по-добър, но тук промяната е коренна. Новият флагман на корейците е изработен от Gorilla стъкло и метал и се усеща страхотно в ръката. Детайлите са изпипани с много по-високо ниво на прецизност, дори при леко стискане не се усеща поддаване или скърцане, дисплеят има по-приятно на допир покритие и т.н. Всички аспекти на дизайна и изработката на Galaxy S6 са класи над предшествениците му, но трябва да се срещнете на живо с него, за да се убедите в думите ми.

Това е един от най-добре изработените Android смартфони, които някога съм имал възможност да използвам. Не, един от най-добре изработените смартфони изобщо.

Приликите с дизайна на последното поколение iPhone, разбира се, не са трудни за забелязване. Въпрос на лично мнение и цялостни убеждения е дали намирате това за лошо. Самият аз харесвам дизайна на iPhone-а си и, от една страна, бих се радвал Samsung да работи в по-обособена посока, но, от друга, Galaxy S6 изглежда и се усеща толкова по-добре от Galaxy S5, че не мога да не съм доволен.

 

Хардуер, производителност и батерия

Няма как да не започна с умопомрачителния дисплей. Ако екранът е най-важното за вас при избора на смартфон, Galaxy S6 е най-доброто устройство, с което може да се сдобиете днес. 5.1-инчовият S-AMOLED панел с резолюция от 2560 х 1440 пиксела има спиращи дъха качества, особено ако сте готови да го използвате на максимална яркост. При 577 пиксела на инч детайлите в снимки, видео и приложения са толкова чисти, че разликата с печат върху плътна лъскава хартия е минимална. Най-доволен съм от промяната в наситеността, която очаквах от екипа на Samsung отдавна. За разлика от предходните флагмани, Galaxy S6 показва много по-балансирани цветове. Снимките и видеата изглеждат живи и ярки, но без това да е прекалено.

Чипът Exynos 7420 е обидно бърз. big.LITTLE архитектурата разчита на четириядрен 1.5 GHz Cortex-A53 за по-леките задачи и режим на изчакване и четириядрен 2.1 GHz Cortex-A57 при по-тежко натоварване. В комбинация с 3 GB RAM, Galaxy S6 лети и с малки изключения на неоптимизирани части от TouchWiz няма да усетите никакво забавяне или насичане на анимациите. Макар и субективно, склонен съм да вярвам, че Galaxy S6 е малко по-бърз от всички останали флагмани, които съм тествал, с изключение на Nexus 6.

Вградената памет е 32 GB, 64 GB или 128 GB, без възможност за разширение с карта памет. Осъзнавам, че това е проблем за някои потребители, но аз не съм сред тях. Предпочитам да инвестирам в смартфон с повече вградена памет и да не мисля за две места за съхранение на данни. Имайки предвид все по-бързия преход към клауд услуги, не мисля, че някой трябва да се притеснява от липсата на слот. Същото се отнася и за батерията, която не може да смените, без да разглобите смартфона. Портативните зарядни устройства вече са толкова разнообразни и достъпни, че не виждам смисъла от инвестиция в допълните батерии. Знам, че някои потребители се кълнат в тази практика, но никога не съм срещал човек, който носи допълнителни батерии в себе си. В сравнение, повечето ми познати имат портативни зарядни. Разбира се, моите социални кръгове далеч не са представителни.

Батерията на Galaxy S6 е с капацитет от 2550 mAh и се представя прилично, макар и малко непостоянно. В някои дни успях да запазя около 10-15% преди да се отправя към леглото, но в други трябваше да зареждам отново преди края на работния ден. Обобщено, стандартно представяне за флагман през 2015 г.

 

Статията продължава на следващата страница.

Камера

Една от най-добрите страни на Galaxy S6 е камерата. 16 MP-овият модул с оптична стабилизация се справя отлично, особено при добро осветление. Опитите за подтискане на шума в снимки на закрито са с една идея по-крайни, отколкото бих искал, но камерата на Galaxy S6 прави едни от най-добрите снимки в Android сегмента, които съм виждал някога. Оптичната стабилизация успява да спаси някои моменти с почти недостатъчно светлина, позволявайки на блендата да остане отворена по-дълго. Предната камера е 5 MP-ова и, също като задната, има автоматичен HDR режим.

 Софтуер

Galaxy S6 използва Android 5.0.2 в комбинация с последната версия на TouchWiz. Подобно на скиновете на конкурентите на Samsung, контрастът между дизайна на Lollipop и TouchWiz се усеща сравнително лесно. Модификациите на SamsungLG и Sony изглеждаха по-единни с Android преди преминаването към Material Design — очакваме следващите версии да се справят с това. При Samsung проблемът е много по-слабо изразен, в сравнение със скина на LG например.

Повечето добавки на корейците все още са тук, но е похвално, че само наистина смислените са оставени на лесни за откриване места. Все още може да откриете останалите някъде дълбоко в менюто с настройки, но Galaxy S6 е значително по-близък до чист Android, в сравнение с Galaxy S5. Режимът за работа с две приложения едновременно работи отлично, макар и с ограничен брой от тях. Сензорът за пръстови отпечатъци пък не изисква да плъзгате пръста си: достатъчно е просто да го докоснете.

Обобщено: Galaxy S6 е най-доброто постижение на Samsung досега, както от софтуерна, така и от хардуерна гледна точка.

 

Galaxy S6 Edge

"Специалната" версия на Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, ме изненада приятно, но все още мисля, че"обикновеният" Galaxy S6 е по-добър избор за повечето потребители.

Основната разлика между двете устройства е, че дисплеят на Edge е леко извит към левия и десния профил. Това създава особено футуристично усещане, особено докато превключвате между различните страници с приложения — за момент леките геометрични изкривявания може да ви накарат да мислите, че не гледате дисплей, а… нещо друго. Наистина, чувството е интересно и впечатляващо и препоръчвам на всеки да се срещне с Galaxy S6 Edge.

Подобно на LG G Flex2, не виждам рационални причини извивката да съществува. Компаниите искат да демонстрират техническите си достижения и да ни подготвят за бъдещето, когато по-смелите извивки и, защо не, възможността за свободно извиване след покупка, ще имат смисъл. През 2015 г. обаче тези технологии все още са по-скоро готини, отколкото смислени. Edge използва извивките по няколко начина, които може да видите във видеото. Не намирам нито един от тях за страхотно хрумване, вероятно с изключение на цветните нотификации при повикване.

 

Заключение

Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge са най-добрите смартфони, които Samsung някога е произвеждала, особено имайки предвид тоталната промяна в дизайна, материалите и изработката. Galaxy S6 кара Galaxy S5 да изглежда като бюджетно решение, което може само да ни радва. Нямам никакви съмнения, че това ще бъдат два от най-успешните смартфони на пазара през 2015 г. Ако искате да си купите Android флагман днес и не държите на чистотата на операционната система, Galaxy S6 е най-добрият избор, който може да направите.Galaxy S6 Edge е по-особено устройство с малко по-висока цена, която, според мен, не представлява оправдана инвестиция за повечето потребители. Дизайнът е наистина готин, но, ако "Уау!" факторът ви пусне преди да излезете от магазина, Galaxy S6 вероятно е по-добър избор.