Американските мобилни оператори от години твърдят, че предлагат изключително бърза 5G връзка, която ще позволи свалянето на HD филми за по-малко от минута и ще свързва автономни коли със завидна лекота. Това очевидно все още не се е случило и нов доклад на Ookla поставя САЩ на дъното на списъка от 40 държави, що се отнася до 5G разпространението. За целта мрежовите специалисти проверяват какъв процент от потребителите с 5G устройства всъщност използват 5G връзката си през тази есен. По този единствен критерий САЩ са на първо място с 49.2 процента.

Нещата обаче не са толкова прости.

Реалните скорости на сваляне и качване през 5G връзка са съвсем различен параметър. Именно там скоростите в САЩ са сред най-лошите при всички държави с 5G мрежи. Средната бързина на сваляне в САЩ е 93 Mbps, докато във Великобритания тя е 184 Mbps, а в лидера Южна Корея – 493 Mbps. Аналогично САЩ са на сходна позиция при 5G скорост на качване.

Разпространението на 5G мрежите и повишаването на скоростите ще бъдат ключови фактори в привличането на повече потребители в 5G лоното. Въпреки че последните няколко години мобилните оператори наляха милиарди в 5G мрежи, тази инвестиция не е донесла качествена разлика за крайните потребители. В резултат като цяло болшинството все още не искат да харчат сериозно за 5G връзка и апарати. Успоредно проучване на JD Power установява, че цели 55 процента от американците не биха платили един долар повече за 5G услуга и едва 7 процента са склонни да платят 20 долара отгоре за 5G продукти и услуги.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Телефоните с Harmony OS атакуват световните пазари от 2022 г.