Amazon анонсира нова услуга за ъплоудване на огромни количества данни в облачните сървъри на Amazon Web Services. Наречен Snowmobile, това е съвсем реален грамаден камион с 18 колела, съдържащ контейнер с твърди дискове.

Той, разбира се, не е предназначен за потребители, които искат да съхранят в облака своята колекция от снимки или клипове, а за данните на цели компании като например архивът на някое филмово студио или сателитните снимки на правителствена служба.

Amazon Snowmobile ще отиде до централата на компанията, която се нуждае от тази услуга, и ще свърже своите твърди дискове към сървърите ѝ с фибровръзка. Така камионът може да прехвърли до 100 петабайта - това е един милион гигабайта - данни, да се върне обратно до дата центровете на Amazon и да ги качи в облака. Amazon Snowmobile е разширение на съществуващата услуга Amazon Snowball, която поддържа дискове до 10 ТВ. Интересното е, че макар на пръв поглед физическото придвижване на дисковете с камион да изглежда непрактично, то се оказва по-бързо от директното ъплоудване. Изминаването на разстоянието от Ню Йорк до Лос Анджелис и качването на данните отнема само десет дни.

Цената обаче не е евтина - пълният капацитет на Amazon Snowmobile струва около 500 000 долара. Срещу това получавате и физическа охрана и GPS проследяване.

Виж още: Нищо не демонстрира лукса така, както тази аудио система за 21 000 долара с части от Lamborghini