Научното подразделение на Пентагона стартира нов проект за създаването на модулни компютри, които ще бъдат изградени от миниатюрни комплекти чипове.

Програмата носи помпозното име Common Heterogeneous Integration and Intellectual Property Reuse Strategies, което съкратено се изписва CHIPS. В нейните рамки агенцията ще си сътрудничи с университети, производители на процесори и представители на военнопромишления комплекс.

В основата на CHIPS е идеята някои функции да бъдат сведени до формата на стандартни компютърни чипове и да се създаде система, в която тези чипове се организират в по-големи дъна. Така отделните дъна ще бъдат групирани по различни функции. Ако ви трябва дъно с голям капацитет в обработката на изображения и съхранение, за да го използвате за работа с шпионски сателити и дронове, вече имате готово решение. Ако се нуждаете от дъно, което специализира в сигнали и сензори, също сте подсигурени.

Все още не е ясно каква точно форма ще имат тези процесори, но по всяка вероятност ще се търси изработка, при която функциите са предварително вградени и много по-гъвкави от стандартните чипове.

"С това ще се промени начинът, по който мислим за дизайна и изграждането на микроелектронните системи", категорични са военните.