Google все още трябва да поработи доста за разпространението на своята най-нова Android версия – едва 1.1 процента от потребителите ползват Oreo, – но компанията вече смело гледа към следващия Android Р.

Една от основните задачи очевидно е подобряването на визията и дизайна на софтуера, така че да бъдат изкушени повече iPhone потребители. Лъскавият редизайн може да помогне на Android да се отличи, особено като имаме предвид че Apple на свой ред отложи редизайна на своя iOS чак за догодина. Освен това Google работи по по-добра интеграция между своя софтуер и новите хардуерни особености като безрамковия дизайн на дисплеите.

Android Р ще има по-добра поддръжка за различните форми на Android устройствата като такива с няколко екрана или със сгъващи се дисплеи, по какъвто работи Samsung. Очаква се още засилена интеграция в Android на Google Assistant, като Google явно обмисля да разреши на други компании да интегрират дигиталния помощник директно в своите приложения.

Ако традицията бъде спазена, версия на Android Р за разработчици може да бъде показана още през март, а официалният анонс да стане през май на годишната Google I/O конференция.

Тагове: