За никого не е тайна, че въпреки огромния си успех Android е много фрагментирана операционна система. За това свидетелства и фактът, че от доста време насам никоя версия на платформата не е достигала повече от 50 процента разпространение.

За последно това успя да направи Jelly Bean (4.1-4.3). Последвалата KitKat така и не постигна такова съотношение и оттук насетне това се оказа тенденция. 5.0 Lollipop, 6.0 Marshmallow и 7.0 Nougat не показват, че ще могат да променят това.

Актуалната 8.0 Oreo за момента е на едва един процент от съвместимите устройства и също не личи да може да се наложи в тази дълбоко разделена екосистема.

Първата най-разпространена публична версия бе Android 1.5 Cupcake, която стартира преди почти десетилетие, напомнят GSMArena, базирайки се на данни на Bidouille. В средата на 2010 г. Eclair (версии 2.0 и 2.1) на свой ред стана такава само за половин година. 2.3 Gingerbread пък се превърна в Windows XP на Android версиите и изкара дълги години преди да изчезне и така принуди разработчиците най-накрая да спрат поддръжката ѝ.

Тагове: