Android има значително по-голям пазарен дял от операционната система на Apple iOS, но нещата стоят малко по-различно по отношение на приходите, които се генерират от магазините за приложения. 

Гугълската платформа надминава iOS по брой на свалянията на приложения, но разработчиците на iOS печелят много повече пари, сочи ново изследване. 

AppAnnie твърди, че свалянията на приложения от Google Play Store са се увеличили с 60%, като така се достига числото от 150 милиона. От друга страна Apple Store увеличава свалянията си с 45%, постигайки 100 милиона. Анализаторите смятат, че увеличението на свалянията се дължи на популярността на Android в развиващите се пазари. 

Нещата стоят по-различно, когато говорим за приходи от тези приложения. Разработчиците на iOS приложения получават с 80% повече приходи, в сравнение с тези, които пишат за Google Play Store по принцип. AppAnnie твърди, че за изследвания период на второто тримесечие на 2014 година, приходите на iOS програмистите са се увеличили с 45%, достигайки 100 милиона щатски долара. Тези, които пускат апликациите си в Play Store увеличават приходите си с 30% (60 милиона долара).

Петте топ страни, където приходите са най-високи за Google Play Store, включват Япония, САЩ, Южна Корея, Германия и Тайван. 

Изображение: John Karakatsanis/Flickr

А знаехте ли, че Google Play Store ще получи голям визуален ъпдейт?