Гъвкавите телефони буквално за една нощ се превърнаха в новия хит на мобилния пазар и Google закономерно не иска да изостава. Интернет гигантът потвърди, че Android Q ще бъде първата версия на мобилната операционна система, която ще има вградена поддръжка на апарати, чиито дисплеи могат да се сгъват.

Android Q трябва да бъде анонсирана следващото лято и да бъде крачка напред спрямо това, което предлага по въпроса Android Р.

За момента Google вече поддържа функционалности като пускането на YouTube видео на външния дисплей и продължаване гледането му на разгънатия по-голям екран, когато разтворите телефона. Американците дори са съдействали по фините настройки на интерфейса на първия гъвкав телефон на Samsung.

"Когато започнете да ползвате едно приложение на външния дисплей, наречен Cover Display, той се държи като нормален панел. Отворете го обаче и ще видите магията на продължаващата функционалност, получавайки изживяване, съвместимо с това на таблет. Приложението се прехвърля на него без забавяне", обяснява Google.

Google e работила и по Multi-active Window функционалността, която разделя вътрешния екран на две и след това дясната страна на още две, така че общо три приложения могат да вървят едновременно.

Още от Tech