Apple представи Hey Siri функционалността в своите нови iPhone 6s и 6s Plus с iOS 9, но тя ​​дойде заедно с някои притеснения относно поверителността. Различни медии, включително TechCrunch, отбелязаха, че Hey Siri функцията - която ви позволява да активирате Siri по всяко време, чрез този израз – може би ще държи микрофона на iPhone 6s и 6s Plus включен през цялото време.

По същия начин се смята, че Live Photos – камера функцията, която улавя няколко секунди преди и след направата на всяка снимка – ще може да записва аудио и видео по всяко време. И двете функции могат да бъдат деактивирани, но ако искате да ги използвате, те ще трябва да останат включени.

В няколко изявления пред TechCrunch, Apple опитва да изясни ситуацията, като казва, че записаното аудио се обработва локално.

"В никакъв случай устройството не записва, това, което казват потребителите, а информацията, която търсите, се изпраща до Apple само когато функцията се задейства", казват от Apple за TechCrunch.

Но това не е нещо ново, тъй като редица Android телефони имат тази функционалност и същите притеснения съществуват и там.

Що се отнася до Live Photos, Apple казват за TechCrunch: "Предварително заснетите изображения не се запаметяват в устройството на потребителя, нито се изпращат от устройството."

Apple е една от компаниите, които държат на неприкосновеността на личните данни на потребителите си и едно от скорошните доказателства е отказът на достъп до iMessage на Департамента за сигурност. Да се надяваме, че новите функции (Hey Siri и Live Photos) няма да бъдат в ущърб на потребителите.

 

Прочетете още: Функцията Hey Siri ще може да разпознава индивидуални гласове в iOS 9.1? 

Тагове: