В последните няколко години Apple се опитва да постави CPU и GPU производството под собствената си шапка и очевидно следващата цел са 5G модемите. Според анализатора Минг-чи Куо първите iPhone-и с 5G модеми на Аpple ще се появят най-рано през 2023 г. Очаква се модемът да поддържа sub-6 и mmWave 5G стандарт.

През декември 2020 Apple официално потвърди, че работи по собствени 5G модеми, а после обяви инвестиция на стойност 1 милиард долара в развоен център. Той трябва да разработва 5G и безжични технологии от следващо поколение.

Освен че гигантът иска да го контролира, този бизнес е доста конкурентен – патентен спор между Apple и Qualcomm доведе до това производителят на iPhone да се откаже от своя дългосрочен доставчик на модеми и да премине към по-лошия дизайн на Intel още през 2018 г. Въпреки това подразделението за модеми на Intel се провали в поставената задача, така че компанията излезе от този пазар и продаде своето подразделение на Apple за 1 милиард долара през 2019 г.

Това служи като основа на Apple за разработването на собствени 5G модеми. Но засега компанията се връща към Qualcomm – съдебни документи разкриха, че iPhone 12 серията използва модема X55 5G и че има сключена сделка до 2023 г. за използване на комбинация от модеми X65 и X70 за iPhone 13 и 14 поколения.

Това означава, че Apple има резервен план, в случай че собственият му 5G модем не е готов за стартиране през 2023 г. Но ако е така, Qualcomm ще загуби милиони поръчки – бизнесът на Apple увеличи продажбите на чип гиганта до впечатляващи нива миналата година.

Снимка: Apple

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии

 

Тагове: