IBM обяви, че е направил следващата важна крачка в технологията за чипове, създавайки първия в света 2nm продукт. Компанията е успяла да побере 50 милиона транзистора в процесор с размерите на нокът.

Архитектурата може да помогне на чиповете да постигнат 45 процента по-висока производителност при същия разход на електричество като сегашните 7nm модели или същото ниво на производителност, но при 75 процента по-малко разход на електричество. Това са двете крайни опции от дизайна на IBM, но е логично да се предположи, че повечето бъдещи 2nm чипове ще предложат нещо по средата, балансирайки по-висока производителност и по-добра енергийна ефективност.

Според IBM устройства с такива чипове ще трябва да се зареждат веднъж на четири дни, лаптопите ще станат още по-бързи, а самоуправляващите се коли ще засичат и реагират на обекти по-бързо. Предимствата на новата технология ще се усетят още в области като 5 и 6G мрежите, квантовите изчисления, космическите изследвания и изкуствения интелект.

С това нововъведение IBM изпреварва всички свои конкуренти, тъй като Apple пусна миналата есен първия 5nm чип М1, а AMD и Qualcomm още работят по 7nm стандарт. Intel пък все още използва 10nm чипове и се очаква да пусне 7nm процесори едва през 2023 г. Техните чипове обаче имат по-голяма честота на транзисторите, така че сравненията не са съвсем точни.

Разбира се, анонсът на 2nm чипове и производството им на достъпни цени са две различни неща, особено като се има предвид, че IBM планира да пусне първите си комерсиални 7nm процесори тази година в своите сървъри.

Снимка: IBM

Виж още: Новият Lenovo Legion има най-мощните говорители за смартфон в света

 

Тагове: