Глобалният недостиг на чипове все повече се отразява на технологичната индустрия и вече принуди някои компании да ограничат производството и да забавят премиерата на дългоочаквани продукти. Като цяло изглеждаше, че Apple ще се справи успешно с недостига, но нов доклад подсказва, че гигантът ще жертва част от производството на iPad, за да посрещне търсенето на iPhone 13.

Според Nikkei Asia, Apple ще намали производството на своя таблет с 50 процента, за да подсигури достатъчно компоненти за серията iPhone 13. Решението на компанията е свързано с много по-голямото търсене на смартфоните спрямо iPad.

Статистиката също подкрепя визията, че приоритизирането на iPhone 13 е важна и ползотворна стъпка. Наскоро Apple си върна второто място от Xiaomi сред глобалните смартфон производители и въпреки недостига на чипове продажбите на iPhone през третото тримесечие на годината се увеличиха с 14 процента на годишна база.

В същото време iPad също се радва на сериозен финансов успех. По данни на IDC, Apple и Lenovo са единствените производители на таблети, които отчитат растеж на годишна база през последното тримесечие.  

Фаворизирането на iPhone със сигурност ще засегне някои от потребителите на Apple, на които ще се наложи да чакат повече за покупка, но ако планирате да се сдобиете с iPhone 13 този празничен сезон, сега вероятността за това изглежда по-голяма.

Снимка: Apple

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч