Гигантът Amazon иска вашите ръце. Буквално. Компанията, която преди няколко дни презентира домашен дрон, който спокойно може да ви следи в уюта на дома ви, обяви скандален план да сканира и съхранява „уникалните отпечатъци от дланите на потребителите“. Програмата се нарича Amazon One и с нейна помощ създателите ѝ разчитат, че в бъдеще потребителите ще могат да се идентифицират бързо и лесно само с дланта си, докато извършват поръчки и плащания.

С появата на услуги като Touch ID и Face ID потребителите бързо възприеха биометрията като бърз и улеснен начин за идентификация. За разлика от тях обаче Amazon One разчита на сканирани изображения на ръцете на потребителите. Докато Face ID използва математическа репрезентация на лицето на потребителя, услугата на Amazon изпраща изображения към облачната услуга. На нейна база се изработва подпис, базиран на отпечатъка.

„В повечето магазини по света Amazon One ще се превърне в метод за алтернативно разплащане и използване на карти за лоялни клиенти“, споделя представител на Amazon. „Ако желаете да присъствате на концерт или спортно събитие, вие ще можете да влезете бързо и сигурно само чрез сканирането на дланта ви – няма да ви трябва принтиран билет.“

Според Ивън Гриър, директор на компанията Fight For The Future, доброволното даване на биометричните данни на частни корпорации е ужасна идея, защото няма закони, които да ги задължат да ги съхраняват добре и да не ги продават на трети страни. 

Това поставя въпроса, дали някой изобщо трябва да вярва на компании като Amazon, на които скандалите с изгубени данни не са чужди. През 2018 година компанията разпространи по погрешка имейл адресите на хиляди клиенти.

Потребителите лесно могат да ги заменят, но няма как да сменят ръцете си, нали?

Снимка: shutterstock

Виж още: Трансформърът на Hyundai все по-близко до реализация (ВИДЕО)