Потребители на Reddit са забелязали, че Apple умишлено забавя работата на по-старите си iPhone модели, за да спести от живота на батериите им.

Много iPhone потребители са сигнализирали за забавяния на устройствата си, дължащи се на iOS актуализации през годините, но се оказва, че сега има доказателства, че Apple е „задушавала“ процесорите, за да се намали консумацията на енергия от батерията.

Разработчикът на Geekbench Джон Пул очертава производителността на iPhone 6S и iPhone 7, като с течение на времето е стигнал до извода, че iOS 10.2.1 и 11.2.0 въвеждат това забавяне за различни устройства.

Някои потребители на Reddit съобщават, че след подмяна на батериите на устройствата им са си върнали производителността и CPU скоростта. Докладите са особено тревожни, тъй като всякакви установени забавяния от страна на потребителите на iPhone могат да изкушат да обновят устройствата си, вместо да заменят батерията. "Телефонът ми е бавен, трябва да го сменя с нов“, би си казал почти всеки, но истината всъщност не е такава.

Представители на TechCrunch са се свързали с Apple за коментар по този въпрос и са получили следния отговор:

„Нашата цел е да предоставяме най-доброто изживяване на клиентите ни, което включва цялостно представяне и удължаване живота на нашите устройства. Литиево-йонните батерии стават по-неефективни с времето, а в условия на студ се зареждат бавно, което може да доведе до по-слаба защита на електронните компоненти.“

Миналата година пуснахме функция за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, за да се изгладят моментните пикове на батериите и да се предотврати неочаквано изключване по време на неблагоприятни условия. Вече пуснахме функцията и за iPhone 7 с версия 11.2 и планираме да добавим поддръжка за други продукти в бъдеще.“

Apple всъщност официално потвърди, че забавя работата на по-старите си iPhone-и, за да накара хората да се замислят за по-новите модели. Ясно е, че има какви ли не теории на конспирацията около планираното остаряване, но Apple е доста агресивна към по-старите си устройства. Разбираемо е, че един iPhone 4 не би работил толкова гладко с последната версия на iOS, но не бихме казали, че iPhone 6s има „стар“ хардуер.

Все пак всяка компания цели повече продажби, но с цената на какво?

Тагове: