За какво се сещате, когато чуете думата iPhone? Разбира се, тя се е превърнала в синоним на смартфона на Apple по целия свят. Където и да сте, тази дума ще означава едно-единствено нещо – смартфонът на Apple. Е, освен в Китай, където тази седмица съдът прие, че Apple вече не разполага с изключителни права за ползване на търговската марка iPhone в страната!

Тези права бяха присъдени на базираната в Пекин компания Xintong Tiandi Technology, която продава кожени изделия като калъфи за телефони и чанти под името IPHONE.

Съдебният спор между Apple и Xintong Tiandi Technology започна през 2012 година. Apple е първата компания, която през 2002 г. използва името iPhone като търговската марка за компютърен хардуер и софтуерни продукти. Xintong Tiandi Technology е подала заявлението си (в Китай) за запазена марка за IPHONE през 2007 г. (същата година Apple пусна своя смартфон в САЩ), но за кожени изделия.

Проблемът е, че запазената марка iPhone на Apple не е била одобрена в Китай до 2013 г., а търговската марка Xintong Tiandi е била одобрена през 2010 г. от китайския съд. Така се получава, че Apple не може да получи пълни права върху марката iPhon" в Китай.

Apple стартира продажбите на iPhone в Китай през 2009 година, две години след като Xintong Tiandi е започнала да продава своите продукти в страната. Ето защо китайският съд е заявил, че тъй като Xintong Tiandi първа е наложила марката iPhone в Китай и тъй като нейните продукти са в различна категория, тяхната продължителна употреба с тази търговска марка не е навредила на имиджа на Apple или нейните продукти.

За Apple това не е нещо ново, защото през 2012 г. китайски съд осъди Apple да заплати 60 милиона щатски долара на компанията Shenzhen Proview Technology в спор за името iPad.

Apple не е коментирала последния спор с Xintong Tiandi, но от китайската компания заявиха, че планират да придобият пълни права върху търговската марка iPhone и че се надяват един ден да работят с Apple за разширяване на марката iPhone в страната.

 

Прочетете и това: Китайското правителство може да "забрани" Apple в Китай