Всички се чудят какви функции с изкуствен интелект ще обяви Apple на WWDC на 10 юни. По време на конференцията Apple ще представи iOS 18 и както вероятно вече знаете, тази актуализация се очаква да бъде най-голямата в историята на iOS заради новите функции на изкуствения интелект, които ще бъдат включени в операционната система. Освен това се предполага, че Siri ще получи промяна в изкуствения интелект, което вълнува много потребители на iPhone.

Според Марк Гърман от Bloomberg Apple е възобновила преговорите с OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, за изпълнение на някои от функциите на изкуствения интелект, които ще бъдат налични в iOS 18. Гурман е заявил, че фокусът на Apple върху изкуствения интелект в iOS 18 ще бъде да помогне на потребителите да се справят по-лесно и по-бързо с ежедневните задачи. Въпреки че според съобщенията Apple е създала свои собствени големи езикови модели, които да подпомогнат работата на някои от функциите на ИИ в iOS 18, в днешния доклад се казва, че Apple се интересува от създаването на "чатбот/търсене" с помощта на OpenAI.

В доклада се казва още, че Apple продължава да води преговори с Google за лицензиране на чатбота Gemini AI на последната за iOS 18. В статията на Gurman се казва, че Apple все още не е взела решение коя технология за изкуствен интелект на компанията да използва. Той казва, че Apple може да реши да сключи лицензионно споразумение и с двете компании или с никоя от тях.

Тази седмица Apple пусна някои големи езикови модели с отворен код, които са предназначени да работят локално на устройствата, а не в облака. Това позволява задачите да се изпълняват по-бързо и да останат поверителни. Недостатъкът на изпълнението на задачите за ИИ на устройство е, че потребителят не получава достъп до по-мощни сървъри, които могат да се справят с по-сложни алгоритми за ИИ. Тъй като големите езикови модели като ChatGPT трябва да преминат през облака, за да работят на смартфони, Гърман смята, че Apple може да позволи някои базирани в облака функции на ИИ да бъдат разрешени в iOS 18 и те да бъдат захранвани от Chat GPT или Gemini на Google.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)