ARM прогнозира, че техните централни процесори за винаги свързаните с интернет лаптопи ще подобрят производителността си с 15% годишно до 2020 г. Компанията казва, че чиповете, базирани на нейните проекти, ще захранват лаптопи с Windows и други устройства като Chromebook, а производителността на ARM чиповете може да се подобри с по-бърз темп, отколкото лаптопите с Windows, базирани на Intel.

Иън Смит, директор маркетинг на ARM, заяви в публикация в блога на производителя, че компанията ще се бори да спечели дял срещу Intel на постоянно свързания 5G лаптоп пазар.

"През последните пет години напредъкът на ARM в технологията донесе на нашите смартфони производителност на компютри, променяйки фундаментално начина, по който използваме технологиите в нашето ежедневие", казва Смит. "Това е директен резултат от годишния ритъм на ARM за въвеждане на нови проекти от световна класа, които от 2013 г. насам са постигнали двуцифрен растеж в производителността."

ARM прави прогнози въз основа на сегашните си дизайни, както и очакваните печалби в технологията на процесорите от партньорите си в производството на чипове. Компанията направи прогнозата си въпреки факта, че Законът на Мур, който прогнозира, че броят на транзисторите на чип ще се удвои на всеки две години, се забавя.

Това забавяне идва на фона на новите предизвикателства за полупроводниците, необходими за обработка на 5G безжични мрежови данни.

Част от причината за това е желанието на ARM да "се развива на открито", каза Смит.

Той посочва, че най-новият пример за подобряване на производителността на процесора на ARM е стартирането на процесора Cortex-A76, който осигурява 35% увеличение на производителността в сравнение с предишното поколение, без да се компрометира енергийната ефективност.

ARM очаква първите 7-нанометрови продукти да бъдат произведени по-късно тази година, което ще даде на процесорите на ARM ново повишаване на производителността. В перспектива ARM предвижда подобрения както в производството, така и в дизайна на чипове до 2020 г.

Тагове: