Новият сезон в Major League Baseball започна тази седмица и комитетът, определящ нейните правила, взе едно доста интересно решение, позволявайки за пръв път на играчите да излязат на терена, екипирани с носими технологии и джаджи.

Сред разрешените устройства са Motus Baseball Sleeve, което измерва напрежението върху лакътя на играча, както и Zephyr Bioharness, което представлява монитор за сърдечната дейност и дишането на спортистите. Очаква се скоро джаджи на популярни сред потребителите производители като Jawbone и Fitbit също да бъдат включени в разрешения списък.

Идеята е тези сензори да бъдат използвани за ранно засичане и предотвратяване на контузии на базата на събраните от тях данни за напрежението и физическото натоварване на играчите. След всеки мач информацията ще бъде прехвърляна на компютри, където да се анализира. Данните ще се събират само в рамките на отделния отбор и няма да се споделят с другите конкуренти.

Одобрено бе използването и на два сензора, произведени от Blast Motion и Diamond Kinetics, които ще отчитат силата и замаха при ударите. Засега тяхната употреба ще бъде ограничена до тренировките и загревките. С това бейзболът става един от първите популярни професионални спортове, които възприемат идеята за носими технологии.

Виж още: Samsung ще започне масовото производство на сгъваеми дисплеи още тази година

Тагове: