В близките 2 до 6 месеца Bluetooth 5 трябва да бъде готов за вграждане в потребителски продукти. Тази информация идва от хората от Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) и по-точно най-новото прессъобщение на тяхната официална страница. То носи името "Bluetooth 5 сега е на разположение", макар че до голяма степен това е насочено към производителите, които подготвят своите устройства за 2017 г.

Тези нови устройства ще донесат нова ера за безжичната технология. Представител на Bluetooth SIG изброява няколко ключови новости за Bluetooth 5:

 

  • Четири пъти по-голям обхват
  • Два пъти по-висока скорост
  • Осем пъти по-голям капацитет на излъчване

 

Bluetooth 5 ще има и "подобрена оперативна съвместимост с други безжични технологии". Това трябва да накара производителите да изберат Bluetooth 5 пред конкурентни технологии като Wi-Fi Direct.

Bluetooth 5 ще предложи скорост от 721.2 kbps в Basic Rate режим, 2.1 Mbps при Enhanced Data Rage, като тази стойност се увеличава до 54 Mbps при 802.11 AMP. Включена е и поддръжка за най-модерните аудио кодеци, за да се гарантира максимално качество на звука.

 

Прочетете и това: Chrome за Android v55 дава възможност да запаметявате уеб страници за офлайн преглед