Когато влизате в разговор с чатбот като ChatGPT, той не помни кой сте. На практика сякаш говорите с човек, с когото сте общували хиляди пъти, но той няма представа кой сте и какво искате всеки път когато говорите.

Хората от OpenAI искат да променят това с нова функция, наречена персонализирани инструкции. Тя ще позволи на потребителите да добавят конкретни факти или информация към чатбота ChatGPT, които се съхраняват за последващо използване.

В публикацията в блога на ChatGPT се посочва, че към момента в чата на ChatGPT се използват следните инструменти:

"Чухме отзивите ви за това, че всеки разговор в ChatGPT трябва да започва наново. Благодарение на разговорите ни с потребители от 22 държави задълбочихме разбирането си за съществената роля на управляемостта, за да могат моделите ни ефективно да отразяват разнообразните контексти и уникалните нужди на всеки човек."

"ChatGPT ще взема предвид персонализираните ви инструкции за всеки следващ разговор. Моделът ще взема предвид инструкциите всеки път когато отговаря, така че няма да се налага да повтаряте предпочитанията или информацията си при всеки разговор."

В публикацията в блога са дадени няколко примера за това как това ще работи при взаимодействие с ChatGPT. Ако програмистът би искал да използва чатбота за помощ при програмиране, но не иска да използва езика Python, той вече може да каже на ChatGPT да не използва Python предварително.

Също така учител, който създава планове на уроци за своя клас, може да използва ChatGPT, но с персонализирани инструкции може да му каже да запомни, че е за конкретен клас и предмет, например природни науки за 3-ти клас.

В момента персонализираните инструкции са достъпни като бета-функция за хората, които се регистрират за абонаментната програма ChatGPT Plus за 20 долара на месец. Ако сте готови да изчакате още малко, в публикацията в блога се казва, че новата функция ще започне да се разпространява сред всички потребители на ChatGPT през следващите седмици.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година