Когато става въпрос за изпращане на астронавти на Марс, много от нас първо мислят за хардуера - например за ракетата или за хабитата.

Но NASA трябва да вземе предвид и човешките фактори, поради което агенцията провежда серия от аналози с голяма продължителност тук, на Земята, наречени Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA).

Първата мисия ще започне през юни, когато четирима членове на екипажа ще влязат в хабитат с площ 158 квадратни метра и ще живеят там в продължение на цяла година, за да симулират мисия на повърхността на Марс. Сега NASA току-що обяви кои са тези членове на екипажа.

Ръководител на мисията е командирът Кели Хейстън, учен, който изследва човешките болести. Към нея се присъединяват бордовият инженер Рос Брокуел, строителен инженер; медицинският офицер Нейтън Джоунс, лекар по спешна медицина; и научният офицер Алиса Шанън, медицинска сестра с разширена практика. Като резервни членове на екипажа служат авиокосмическият и отбранителен инженер Тревър Кларк и микробиологът от Военноморските сили на САЩ Анка Селариу.

NASA за първи път публикува покана за участие в CHAPEA през 2021 г., като изискванията включват диплома в област STEM (наука, технологии, инженерство и математика), както и професионален опит в тази област, опит в пилотирането или военно обучение. В крайна сметка кандидатите за CHAPEA трябваше да преминат същите физически и психологически тестове като кандидатите за астронавти, за да се гарантира, че са подходящи за програмата.

По време на предстоящата мисия CHAPEA четиримата членове на екипажа ще живеят в 3D-принтиран хабитат, наречен Mars Dune Alpha, който се намира в космическия център Johnson на NASA в Хюстън. Хабитатът, проектиран от архитектурното студио за 3D принтиране ICON, включва частни помещения за екипажа, кухня, жилищни помещения, работни зони и две бани. Има и "външна" среда с площ 111 квадратни метра, допълнена с пейзажи от Марс и червен пясък. Там екипажът ще извършва симулирани космически разходки, придружени от виртуална реалност.

Докато живее в марсианската "база", екипажът на CHAPEA ще участва в същите видове дейности, които биха извършвали астронавтите на Марс, от готвене до упражнения и почистване, както и в работата по поддръжката на местообитанието, отглеждането на култури и научните изследвания. Те ще се сблъскат и със стресовите фактори на околната среда, които астронавтите биха могли да изпитат на Марс, като например повреди в оборудването и забавяне на комуникациите с контрола на мисията поради разстоянието между Марс и Земята.

"Симулацията ще ни позволи да съберем данни за когнитивното и физическото представяне, които да ни дадат по-добра представа за потенциалното въздействие на продължителните мисии до Марс върху здравето и представянето на екипажа", казва Грейс Дъглас, главен изследовател на CHAPEA, в изявление на NASA. "В крайна сметка тази информация ще помогне на NASA да вземе информирани решения за проектиране и планиране на успешна човешка мисия до Марс."

Снимка: NASA

Виж още: Starship на SpaceX завърши първото си напълно интегрирано изстрелване, преди да се взриви